uragan Beryl

Karibima prijeti razaranje, stručnjaci u čudu: U lipnju ovo još nismo vidjeli

30.06.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Prognostičari kažu da uragan Beryl, koji se formirao u petak navečer, ima potencijal da preraste u oluju kategorije 3 (oznaka za oluje s maksimalnom brzinom vjetra između 178 i 207 kilometara na sat) dok se kreće od Kariba u Meksički zaljev u narednim danima

Predviđaju da će, kad oluja stigne do Zavjetrinskih otoka puhati vjetrovi 'snage uragana koji su opasni po život'.

Beryl je druga imenovana oluja ove sezone nakon tropske oluje Alberto, koja je pogodila sjeveroistočni Meksiko 20. lipnja. Obilne kiše tad su ubile su četiri osobe, piše BBC.

Predviđa se da će Barbados biti jedan od prvih koji će osjetiti udar oluje. Vlasti poduzimaju mjere opreza, potičući građane da pripreme svoje domove i opskrbe se neophodnim namirnicama i gorivom.

U susjednim državama poput Svetog Vincenta i Grenadina te Dominike, pripreme su također u punom jeku. Premijer Ralph Gonsalves apelira na vlasnike trgovina i benzinskih postaja da produže radno vrijeme kako bi stanovništvo moglo obaviti potrebne nabavke prije dolaska oluje. Skloništa za hitne slučajeve bit će otvorena od nedjelje navečer kako bi se osigurala zaštita stanovnika.

Uragan Beryl stiže u vrijeme kada se predviđa izrazito aktivna sezona uragana za 2024. godinu, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA). NOAA je izdala upozorenje o mogućnosti do 25 imenovanih oluja ove sezone, od kojih bi između osam i 13 moglo postati uragani. Dodatno, četiri do sedam tih oluja moglo bi dosegnuti kategoriju 3 ili jaču, što je znatno više od prosječnih sezona.

Stručnjaci iz NOAA-e ističu da bi mogući razvoj Beryla u uragan kategorije 3 tako rano u sezoni bio nezapamćen događaj. 'Nevjerojatno je vidjeti prognozu za veliki uragan u lipnju, posebno ovako daleko na istoku u dubokom tropskom Atlantiku,' komentirao je Michael Lowry, stručnjak za uragane.