bektašijski red

Albanija osniva mini državu nalik Vatikanu: Odluke će donositi s 'ljubavlju i dobrotom'

23.09.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Ako sve bude išlo po planu, takozvana Suverena država bektašijskog reda postat će najmanja država na svijetu, veličine samo četvrtine Vatikana

Albanija planira transformirati muslimanski bektašijski red, islamski sufijski red čije je sjedište u Tirani, u suverenu državu koja će promicati umjerenost, toleranciju i miran suživot, izjavio je u nedjelju albanski premijer Edi Rama, piše Euronews.

Ako sve bude išlo po planu, Suverena država bektašijskog reda postat će najmanja država na svijetu, veličine samo četvrtine Vatikana. Zemljište od 10 hektara imat će vlastitu upravu, putovnice i granice.

Nova verzija islama

Nova država dopuštala bi konzumaciju alkohola, omogućila svakome da nosi što želi i ne bi nametala nikakva pravila o načinu života, odražavajući tolerantnu praksu bektašijskog reda. Rama je rekao da je cilj nove države promicanje tolerantne verzije islama, na koju je Albanija ponosna.

Govoreći u Ujedinjenim narodima, Rama je istaknuo da je Albanija, mala država na zapadnom Balkanu, spasila židovske izbjeglice od nacista tijekom Drugoga svjetskog rata i pružila utočište Afganistancima nakon što su talibani preuzeli vlast prije tri godine.

Albanci su također ponosni na to što su svijetu podarili slavnu humanitarku Katoličke crkve, Majku Terezu — rođenu u susjednoj Sjevernoj Makedoniji — koja je, kako je rekao, 'utjelovila ljubav prema čovječanstvu'.

Bektaši čine oko 10 posto muslimanske zajednice u Albaniji, prema posljednjem popisu stanovništva. Ova balkanska zemlja s oko 2,8 milijuna stanovnika poznata je po vjerskoj toleranciji u inače podijeljenoj regiji.

Službeni red janjičara

Ogranak sufizma, bektašijski red (bektashiyya) nastao je u turskoj regiji Anatoliji i ubrzo je postao službeni red elitnih vojnih jedinica, janjičara.

Međutim s vremenom se našao na udaru kritika zbog svog liberalnog pristupa vjeri i rastućeg političkog utjecaja, pa je smanjen i ograničen na Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Službeno je zabranjen dvaput: prvi put u 17. stoljeću učinio je to osmanski sultan Mahmud II., a 1925. godine utemeljitelj Turske Republike Mustafa Kemal Atatürk zatvorio je sve bektašijske lože ili tekije nakon što je zabranio sve grane islama koje ne priznaje turska Direkcija za vjerska pitanja.

Odluke će donositi s 'ljubavlju i dobrotom'

Sufiji, mistični ogranak islama, provode stroža načela te religije, a bektaši su jedan od njegovih najliberalnijih ogranaka. Derviš Baba Mondi, trenutni duhovni vođa reda, imenovan je za vođu Suverene države bektašijskog reda. Rekao je da će se sve odluke donositi s 'ljubavlju i dobrotom'.

U intervjuu za Euronews 2018. godine izjavio je: 'Biti bektaš znači biti čovjek. Izgradili smo našu zajednicu temeljeći je na principima mira, ljubavi i međusobnog poštovanja.'

Tim stručnjaka radi na zakonodavstvu kojim će se definirati suvereni status nove države unutar Albanije. Ramina vladajuća Socijalistička partija također će morati podržati taj prijedlog.