SASTANAK RAMA-VUČIĆ

Albanski premijer u Beogradu nakon 70 godina

26.08.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama doputovat će u rujnu u Srbiju, što će biti prvi službeni posjet jednog visokog albanskog dužnosnika Beogradu za posljednjih 70 godina, piše u utorak beogradski tisak

Poziv predsjedniku vlade u Tirani stigao je iz ureda srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, a preostaje još samo da dvije strane odrede točan datum posjeta u rujnu, navodi beogradski list Danas, pozivajući se na izvore u uredu albanskog premijera. Posjet je, podsjeća list, bio planiran još početkom ove godine, ali je odložen zbog raspisivanja izvanrednih izbora u Srbiji u ožujku.

Edi Rama bit će prvi premijer Albanije koji posjećuje Srbiju poslije nepunih sedam desetljeća, nakon što je 1947. tadašnji doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito ugostio prvog čovjeka Albanije i albanske Komunističke partije rada Envera Hoxhu.

List Danas podsjeća i na intervju objavljen u travnju s albanskim premijerom Edijem Ramom u kojem je on kao najznačajniju temu albansko-srpskog dijaloga istaknuo razgovor o regiji kao zajedničkom tržištu.

'Od toga možemo imati koristi u mnogim poljima ako ga uspijemo razviti u jedinstveno tržište i prije nego što budemo integrirani u EU', istaknuo je premijer Albanije.

Potencijalni problem u dijalogu mogu biti različiti pogledi Beograda i Tirane na Kosovo jer Albanija snažno podupire svoje kosovske sunarodnjake, a u intervjuu za Danas Rama je istaknuo da 'albanska vlada neće zastupati nekakav paternalistički stav u odnosu na Kosovo'.

'Za nas je Kosovo država ravnopravna s drugim državama u regiji. U našim razgovorima s Beogradom, kada se budemo dotakli te teme, inzistirat ćemo da se Kosovo tretira kao zaseban subjekt, što ono i jest u suštini. U svakom slučaju, nema razloga da Albanija govori u ime Kosova', rekao je tada Rama i ocijenio kako 'ima mnogo stvari koje se mogu uvezati u trokut odnosa Tirana-Priština-Beograd'.

'Štoviše, vjerujem da bi za regiju bilo bolje ako bi se što više zemalja iz regije uključilo u što više zajedničkih inicijativa', izjavio je Rama, naglasivši potporu albanskog javnog mišljenja službenoj politici Tirane za uspostavljanjem dobrih odnosa sa Srbijom.