dugi niz

Američki predsjednici na meti: Povijest atentata od Lincolna do Trumpa

14.07.2024 u 18:02

Bionic
Reading

Donald Trump pridružio se dugom nizu američkih predsjednika i kandidata za Bijelu kuću koji su se suočavali s pokušajima ubojstva

Abraham Lincoln bio je prvi američki predsjednik koji je ubijen u vrijeme obnašanja dužnosti. Upucan u glavu s leđa dok je bio u kazalištu u Washingtonu 1865. godine. Preminuo je dan nakon atentata.

Njegov ubojica bio je John Wilkes Booth, bivši glumac i gorljivi pristaša Konfederacije u američkom građanskom ratu, koji je u to vrijeme trajao.

Šesnaest godina kasnije, u srpnju 1881., predsjednik James Garfield, koji je bio general tijekom građanskog rata, ubijen je nakon samo šest mjeseci na dužnosti. Upucan je dok je prolazio stanicom u Washingtonu i umro je od komplikacija nekoliko tjedana kasnije. Garfieldov ubojica, Charles Guiteau, koji nije dobio diplomatski angažman kojemu se nadao, tjednima je uhodio predsjednika. Kasnije je zbog zločina obješen.

Predsjednik William McKinley, koji se također borio u građanskom ratu, upucan je u prsa iz neposredne blizine u Buffalu, New York, u rujnu 1901. i umro je nekoliko dana kasnije od gangrene uzrokovane ranama.

Njegov ubojica bio je anarhist Leon Czolgosz. Nakon McKinleyjeva ubojstva Kongres je donio zakon kojim je tajnoj službi dao formalnu ulogu zaštite predsjednika.

Atentat na Johna F Kennedyja ("JFK"), zabilježen je u prijenosu uživo dok je putovao Dallasom u povorci automobila u studenom 1963.. Atentat je bio tema bezbrojnih knjiga, dokumentaraca i teorija zavjere.

Napadač Lee Harvey Oswald i sam je ubijen dva dana kasnije dok je bio u pritvoru u trenutku dok su ga odvodili u okružni zatvor. Kennedyja je naslijedio njegov potpredsjednik Lyndon B Johnson, koji je godinu dana kasnije premoćno reizabran.

Brat Johna F Kennedyja, Robert F Kennedy, poznat kao Bobby, ključna figura u JFK-ovoj Bijeloj kući, ubijen je dok se natjecao na predizborima Demokratske stranke kao potencijalni predsjednički kandidat 1968.

  • +9
Pokušaj atentata na Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Obraćao se pristalicama u hotelu u Los Angelesu, a preminuo je sljedeći dan. Njegov sin i imenjak, Robert F Kennedy mlađi, natječe se kao nezavisni kandidat u trenutnoj predsjedničkoj utrci, a njegova politika uključuje protivljenje cjepivima.

Osim ovih pet uspješnih pokušaja atentata, nekoliko drugih predsjednika i bivših predsjednika bilo je meta tijekom godina, posljednji Ronald Reagan.

U ožujku 1981. Reagan je izlazio iz hotela Hilton u Washingtonu gdje se obraćao sindikalistima, kada je ispaljeno nekoliko hitaca, od kojih je jedan pogodio predsjednika ispod ruke. Proveo je 12 dana u bolnici, a kasnije je rekao da "biti ustrijeljen boli".

Ostali predsjednici koji su bili meta uključuju Theodorea Roosevelta, koji je upucan i ranjen 1912., nakon što je napustio dužnost (i tijekom kampanje za povratak u Bijelu kuću).

Metak je prošao kroz Rooseveltovu kutiju za naočale i kopiju njegovog govora od 50 stranica, da bi se zabio u njegova prsa. Ocijenivši da nije teže ranjen, Roosevelt je održao govor, prije nego što je podvrgnut liječničkom pregledu.

Roosevelt je postao predsjednik 1901. nakon što je McKinley ubijen. Čovjek koji ga je pokušao ubiti, John Shcrank, vjerovao je da ga je da to učini McKinleyev duh.

Gerald Ford preživio je dva pokušaja ubojstva u jednoj godini, 1975., oba od strane žena. Prvi nije uspio jer u pretincu za metke nije bilo metka, a drugi jer je slučajni prolaznik zgrabio za ruku potencijalnu ubojicu Saru J. Moore, dok se spremala pucati, navodi The Guardian.