objavljena snimka

Američki tenk dizajniran da uništi Sovjete pronađen na ruskom teritoriju. Uništili su ga

23.10.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Američki M1 Abrams izgrađen je tijekom Hladnog rata za borbu protiv Sovjetskog Saveza, a nakon nekoliko desetljeća službe i borbenih operacija čini se da sada sudjeluje u sukobima na ruskom teritoriju

Ovoga tjedna 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske podijelila je videosnimku koja prikazuje tenk Abrams u borbenim operacijama s vozilom pješaštva M2 Bradley, nazivajući ovu oklopnu kombinaciju, koju joj je osigurao SAD, 'terorom za okupatore', piše Business Insider.

'Američka oprema odlučuje o ishodu na bojištu. U ovom slučaju ona omogućuje rotaciju osoblja, vatrenu potporu i uništava neprijateljsko pješaštvo koje se krije u zgradama', napisala je 47. brigada u objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pohvalivši vještine svojih vojnika.

Brigada nije navela kada je snimka nastala ni gdje su se borbe odvijale. Međutim nekoliko otvorenih obavještajnih izvora i ukrajinski mediji geolocirali su je u selu Novoivanivka, malom naselju u ruskoj regiji Kursk.

Napad na Kursk

Ukrajinske snage pokrenule su iznenadnu invaziju na Kursk početkom kolovoza, što je bio najveći napad stranog neprijatelja na ruski teritorij od Drugoga svjetskog rata. Regija je bila poprište intenzivnih borbi u mjesecima koji su uslijedili, a Moskva je uspjela povratiti dio teritorija izgubljenog u prvim tjednima tog odvažnog napada.

Ruski vojnici na frontu u Kursku Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Iako su druga zapadna oklopna borbena vozila već bila raspoređena u Kursku, video koji je u ponedjeljak objavila 47. brigada čini se prvim poznatim primjerom djelovanja tenkova Abrams u toj regiji.

Ruski zapovjednik prethodno je izjavio da je Abrams uništen u Kursku, prema državnim medijima pod kontrolom Kremlja, no ta tvrdnja nije potvrđena.

George Barros, voditelj tima za geoprostornu obavještajnu analizu i ruski analitičar u Institutu za proučavanje rata (ISW), izjavio je za Business Insider da je 'ovo definitivno prvi put' da je tenk Abrams primijećen u Kursku. Analitičari ISW-a su pomoću alata OSINT za otkrivanje geolokacije ocijenili da se snimka čini autentičnom.

Pentagon je uputio Business Insider na Ukrajince za komentare o operacijama koje uključuju tenk Abrams na ruskom teritoriju.

Abrams je dizajniran za borbu protiv Sovjeta

Abrams je glavni borbeni tenk treće generacije te je proizveden s ciljem borbe protiv Sovjetskog Saveza. Robert Greenway, bivši operater Abramsa u američkoj vojsci i stručnjak za obranu u Zakladi Heritage, prethodno je izjavio za Business Insider da je 'dizajniran za srednjoeuropske ravnice u sukobima protiv Sovjeta', dodavši da je 'osmišljen za uništavanje tenkova'.

U službi je od 1980-ih godina te ima višedesetljetno iskustvo stečeno u borbenim uvjetima.

SAD je poslao 31 Abrams u varijanti M1A1 u Ukrajinu prošle jeseni, a ranije ovog mjeseca Australija je objavila planove da pošalje gotovo 50 svojih tenkova, čime bi se ukrajinski inventar udvostručio.

Tenkovi Abrams izuzetno su napredni i snažno oklopljeni, no Ukrajina je dobila starije izvozne modele bez nekih najnovijih nadogradnji, poput najsuvremenijeg oklopa. Ipak, poduzete su mjere opreza te su opremljeni dodatnim slojevima zaštite kako bi se poboljšala obrana od prijetnji kao što su rakete, projektili i eksplozivni dronovi.

Na nedavnim snimkama, za koje se tvrdi da su nastale u Kursku, i Abrams i Bradley mogu se vidjeti s dodatnim oklopom.

Ranjivost Abramsa

Međutim, unatoč dodatnoj zaštiti, Abrams je i dalje ranjiv na iste prijetnje koje su ugrozile druga oklopna vozila na bojištu. Prema nekim otvorenim izvorima, Ukrajina je do sada izgubila do 16 Abramsa, iako te informacije još nisu potvrđene.