gershkovich na američkom tlu

Američki zatvorenici iz Rusije sletjeli u SAD, dočekali ih Biden i Harris

02.08.2024 u 07:32

Bionic
Reading

Zrakoplov koji je prevozio američke zatvorenike oslobođene iz Rusije u najvećoj razmjeni zarobljenika u desetljećima, stigao je u združenu zračnu bazu Andrews u SAD-u u četvrtak kasno navečer po američkom vremenu

Šesnaest osoba pušteno je iz ruskog pritvora, uključujući novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha. Oslobođeno je i nekoliko drugih stranih državljana zatočenih u Rusiji i brojni politički zatvorenici. To je najveća razmjena zarobljenika između Washingtona i Moskve od Hladnog rata.

Zarobljenike su na dolasku dočekali najviši državni dužnosnici - američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris.

Joe Biden je rekao da je 'divan osjećaj' poželjeti dobrodošlicu oslobođenim Amerikancima na američkom tlu. Biden je odao posebno priznanje državama, uključujući Njemačku i Sloveniju, jer su pomogle da globalna razmjena zatvorenika uspije, rekavši da su pristale na teške stvari koje su bile 'protiv njihovih osobnih interesa'.

Govoreći na pisti, Biden je odbacio ideju da bi takve zamjene mogle dovesti do pritvaranja drugih Amerikanaca. 'Ne prihvaćam tu ideju da... pustimo ove ljude da trunu u zatvoru jer bi drugi ljudi mogli biti zarobljeni'

  • +7
Povratak američkih zarobljenika Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia

 Potpredsjednica Kamala Harris nazvala je dogovor 'dokazom koliko je važno imati predsjednika koji razumije moć diplomacije'.

Razmjena se dogodila u zračnoj luci Ankara u Turskoj u četvrtak u kompliciranoj operaciji u kojoj su zrakoplovi stizali i odlazili u više zemalja. Među onima koje je Rusija oslobodila su Gershkovich, bivši američki marinac Paul Whelan te novinarka i američko-ruska državljanka Alsu Kurmasheva.