žestoko radikalizirani

Austrijska policija uhitila još jednog terorista: I ovaj je tinejdžer

09.08.2024 u 10:59

Bionic
Reading

Teroristička ćelija koja okružuje 19-godišnjaka koji je planirao napad na jedan od koncerata Taylor Swift u Beču postaje sve veća. Sada Kronen Zeitung iz pravosudnih krugova doznaje da je već došlo do još jednog uhićenja. Radi se o još jednom tinejdžeru

Optužbe su ozbiljne; protiv drugog osumnjičenika vodi se istraga za “pokušaj masovnog ubojstva” u vezi s planiranim terorističkim napadom na jedan od koncerata Taylor Swift u Beču.

Osumnjičeni ima 18 godina i vjeruje se da je bio upućen u planove 19-godišnjaka iz Ternitza (Donja Austrija). Je li i on bio uključen u aktivnosti mladih islamista, još se istražuje, piše Kronen Zeitung.

Imali su “velike” planove

Austrijanac sjevernomakedonskih korijena i njegov 17-godišnji kolega koji je uhićen na bečkom stadionu Happel bili su ozbiljni u svom naumu. 19-godišnjak je dao otkaz na poslu i najavio da ima “velike planove”. “Primjetno je promijenio svoj izgled i prilagodio ga Islamskoj državi.”

Osim 19-godišnjaka i 17-godišnjaka, priveden je i ispitan i još jedan mladić (15) čija uloga još nije do kraja razjašnjena. Ali opet je pušten.

Pritvor za teroristički dvojac

Dvije osobe uhićene u srijedu sada su odvedene u zatvor Wiener Neustadt. I 19-godišnjaku i 17-godišnjaku sada je određen pritvor.

Protiv njih još se vodi istraga zbog terorističke organizacije (čl. 278b Kaznenog zakona) i zločinačke organizacije (čl. 278a Kaznenog zakona).