krvavi plan u beču

Ovo je tip koji je iz Berlina na daljinu radikalizirao mladića: Pogledajte gdje je izrađivao bombu

09.08.2024 u 08:18

Bionic
Reading

Novinari medijske kuće Heute posjetili su ulicu u kojoj je živio maloljetni terorist koji je planirao počiniti masakr na koncertu Taylor Swift u Beču

Radi se o neuglednoj kući u nizu s bijelom fasadom i plavim horizontalnim prugama na prednjoj i bočnoj strani, koja stoji na kraju zone 30-ih u Ternitzu (Donja Austrija). Ispred kuće su grede, a na njima kutija s plavim jednokratnim rukavicama. Kabeli još uvijek vise iz zidova. Čini se da nekretnina još nije sasvim dovršena. Smeđe grede su i na terasi iza kuće.

Usred vrta, na betonskim pločama, nalazi se srebrna bačva. Je li terorist ovdje pravio bombu kojom je htio ubiti tisuće obožavatelja Taylor Swift? Fotografije pogledajte OVDJE.

Pronađen radni eksploziv

Kako prenosi Heute, riječ je o kući Berana A. (19), koji je planirao napad na jednom od koncerata američke superzvijezde. "U kući su pronađeni funkcionalni eksplozivi, kao i detonatori, kablovi za paljenje, mačete i noževi", rekao je Omar Haijawi-Pirchner, ravnatelj Državne sigurnosne i obavještajne službe, na tiskovnoj konferenciji u četvrtak poslijepodne.

Podsjetimo, Swift je trebala održati tri koncerta u Beču počevši od četvrtka navečer. Istražitelji su sigurni: atentator, koji je Austrijanac sjevernomakedonskih korijena, htio je okrutno napasti ili prvog dana ili u petak navečer. Njegov krvavi plan bio je uz pomoć rotirki, koje su istražitelji također pronašli, odvesti se do stadiona Ernst Happel i pobiti tisuće navijača ispred stadiona.

19-godišnjak je kemikalije ukrao s radnog mjesta. Radio je u metaloprerađivačkoj tvrtki u Donjoj Austriji. Također je imao pristup laboratoriju čeličane, a time i kiselinama i mnogim kemikalijama. A. je također navodno preuzeo i brojne upute za izradu bombi.

'On misli da je ispravno ubijati ‘nevjernike'

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, 19-godišnjak je 25. srpnja dao otkaz na poslu uz izjavu: “I dalje imam velike planove.” Devetnaestogodišnjak je već posjedovao funkcionalni eksploziv te je planirao ubiti sebe i veći broj drugih osoba.

Roditelji su u inozemstvu

Izrada bombe očito je prošla nezapaženo. Roditelji mladića već su nekoliko dana u inozemstvu, priopćeno je na konferenciji za novinare. Nakon uhićenja dvojice osumnjičenih pristaša radikalne islamske terorističke milicije "Islamska država" (IS) i otkazivanja triju koncerata Taylor Swift, istražitelji su izvijestili o naprednim planovima napada priznatog glavnog osumnjičenika.

Još dva muškarca bila su u kontaktu s teroristom. Jedan od njih je 17-godišnji Austrijanac, a na ispitivanju je i 15-godišnji Austrijanac turskih korijena. Dječak tursko-hrvatskih korijena od ranije je bio poznat Državnoj sigurnosti, a nekoliko je dana bio zaposlen u facility tvrtki na stadionu Ernst Happel, gdje su se koncerti trebali održati.

Specijalne policijske snage uhvatile su ga u srijedu neposredno ispred stadiona, ali nije priznao da je planirao napad.Prema riječima njegovog odvjetnika, on nema nikakve veze s terorizmom niti s planovima za napad.

Propovjednik mržnje koji je radikalizirao mladića

Jednog od osumnjičenih terorista (19) koji su planirali napad na koncert Taylor Swift u Beču navodno je radikalizirao online berlinski propovjednik mržnje Abul Baara, prenosi OE24 informacije Bilda. Njegovo pravo ime je Ahmad Armih.

Baraa je do 2020. godine nastupao u "As-Sahaba Mosque" u Weddingu, u koju je policija upala 2018. zbog sumnje da financira terorizam i koja je sada zatvorena. Prema njemačkom Uredu za zaštitu ustava, Baraa je preko džamije održavao veze s vođama islamističke scene i, u nekim slučajevima, s nasilnim džihadističkim salafizmom. Nakon što je džamija zatvorena, većinu svojih aktivnosti preselio je na internet.

Njemački ured za zaštitu ustava već je upozorio na njega. "Zatvaranje njegove berlinske džamije i pandemija korone doveli su do većeg angažmana na društvenim mrežama. Tamo su njegova retorika i njegov stil prezentacije posebno popularni među mladima." Berlinski ured za zaštitu ustava upozorio je o “TikTok-izaciji” salafizma.