TERORIZAM NA KONCERTIMA

Taylor Swift otvorila Pandorinu kutiju: Pet puta kad su teroristi zbilja ubili glazbu

08.08.2024 u 16:40

Bionic
Reading

Otkazivanje koncerta Taylor Swift u Beču zbog prijetnje terorističkim napadom podsjetilo je na nekoliko slučajeva kad se na koncertima uistinu dogodio najcrnji scenarij. U nastavku se prisjećamo pet najvećih terorističkih napada na koncertima diljem svijeta kroz tekst i snimke koji bi mogli uznemiriti neke naše čitatelje, pa savjetujemo oprez

Kako na portalu The Conversation primjećuje Milad Haghani, predavač urbane mobilnosti, javne sigurnosti i rizika od katastrofa sa Sveučilišta u Sydneyju, na koncertima širom svijeta od 1996. do 2020. pokušana su ili izvedena najmanje 33 teroristička napada. U tim je napadima ubijeno najmanje 263 osobe. Čak 70 posto napada izvedena su eksplozivnim sredstvima, dok je vatreno oružje korišteno u 24% slučajeva.

Ovi podaci djeluju uistinu strašno, a imajući u vidu da je Austrija nedavno podigla opasnost od terorizma na razinu 4 (skala od 1 do 5), odluka organizatora u suradnji s austrijskim vlastima je razumljiva. Ipak, u Austriji do sada nikad nije otkazan ni jedan koncert, ali s druge strane nije niti održan koncert koji bi kroz tri dana pogledalo gotovo 180 tisuća ljudi.

Neke druge europske zemlje, ali i svjetske velesile poput SAD-a i Rusije već su doživjele krvave terorističke napade na koncertima, što ih je nagnalo da ponovo promisle strategiju osiguravanja kulturnih događaja. U nastavku se prisjećamo najpoznatijih terorističkih napada na koncertnim događajima širom svijeta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jack Mack and the Heart Attack

Atlanta 1996. – napad na Olimpijske igre

Prvi teroristički napad na koncertu koji pamtimo dogodio se u subotu, 27. srpnja 1996., tijekom Olimpijskih igara u Atlanti. Riječ je o prvom od četiri bombaška napada koje je počinio Eric Rudolph, pripadnik organizacije Božja vojska (Army of God). On je tvrdio da je riječ o napadu na američku vladu zbog 'zagovaranja ideala socijalizma i pobačaja na zahtjev', a u sklopu svoje terorističke kampanje napao je i kliniku za pobačaje.

Napad se dogodio na koncertu benda Jack Mack and the Heart, u sklopu događaja na trgu Centennial Square, koji je figurirao kao mjesto za javne događaje na Igrama. Rudolph je par minuta iza ponoći ispod klupe u blizini tornja za razglas postavio zeleni američki vojni ALICE paket sastavljen od tri cijevne bombe napunjene bezdimnim prahom okružene zidanim čavlima dugim nešto manje od 8 cm. U napadu je ubijena jedna osoba, ozlijeđeno ih je 111, a broj žrtava bio bi znatno veći da zaštitar Richard Jewell nije pronašao bombu prije detonacije i počeo tjerati gledatelje iz parka.

Uznemirujuća snimka terorističkog napada na koncertu Eagles of Death Metal Izvor: Društvene mreže / Autor: WSJ

Pariz 2015. – orlovi death metala kao žrtve Islamske države

Najkrvaviji teroristički napad na tlu zapadnih zemalja dogodio se 13. studenog 2015. na koncertu američkog benda Eagles of Death Metal u pariškom klubu Bataclan. Te je večeri ISIL izveo više koordiniranih napada u kojima je ukupno stradalo 130 osoba, od čega 90 samo na koncertu benda na kojemu je bilo 1500 ljudi.

Napad se dogodio nešto prije 22 sata dok su Eagles of Death Metal svirali pjesmu 'Kiss the Devil', kad su trojica tamno odjevena francuska državljanina alžirskog porijekla upala u klub s tri različite vrste jurišnih pušaka. Prilikom njihovog ubilačkog pohoda svjedoci su začuli povike 'Alah je velik', a bend je pobjegao s pozornice. U pucnjavi je ubijeno 90, a ranjene su stotine ljudi. Dio njih ISIL je držao u dvorani kao taoce do upada protuterorističke policije, a potom su aktivirali samoubilačke prsluke. Pet dana nakon napada, 18. studenoga, glavni izvršitelj napada, Abdelhamid Abaaoud, ubijen je u policijskoj raciji u pariškom predgrađu Saint-Denis s još dvojicom terorista.

Publika bježi nakon koncerta Ariane Grande Izvor: Društvene mreže / Autor: The Telegraph

Manchester 2017. – tragedija nakon koncerta Ariane Grande

22. svibnja 2017. oko 22:30, nakon koncerta američke pop ikone Ariane Grande u Manchester Areni, islamski ekstremist Salman Abedi uz pomoć svog brata Hashema Abedija ubio je 22 osobe, a ranio njih 1017. Napad je izveo, kako je rekao policiji, kao osvetu za smrt muslimanske djece nakon američke intervencije u Sirijskom građanskom ratu.

U ruksaku je detonirao improviziranu eksplozivnu napravu koja je sadržavala kemikaliju triaceton triperoksid te matice i vijke koji su služili kao geleri. Policija je zaključila da je Abedi djelovao sam, javna istraga je pokazala da je MI5 unaprijed znao za napad, a nakon gotovo tri godine suđenja, terorist je osuđen na doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 55 godina, najdužom koju je ikada izrekao britanski sud. Ariana Grande je na humanitarnom koncertu One Love Manchester za žrtve napada prikupila 17 milijuna funti pomoći.

Ovako je počeo teroristički napad u Las Vegasu Izvor: Društvene mreže / Autor: AP

Las Vegas 2017. – užas na country festivalu

U najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi koju je izvršio jedan napadač u povijesti SAD-a, 1. listopada 2017. 64-godišnji Stephen Paddock iz apartmana na 32. katu hotela Mandalay Bay u Las Vegasu otvorio je vatru na publiku glazbenog festivala Route 91 Harvest. Ispalio je više od 1000 metaka te usmrtio 60 ljudi, a ozlijedio najmanje 413. U stampedu koji je nastao nakon pucnjave ozlijeđeno je još najmanje 454 osobe. Paddock je sat vremena nakon pucnjave pronađen mrtav – pretpostavlja se da je riječ o samoubojstvu, no službeni uzrok smrti nikad nije proglašen.

Na festivalu su te godine nastupale country zvijezde, među ostalima Eric Church, Sam Hunt, Jason Aldean, Jake Owen i Lee Brice. Pucnjava je počela nešto iza 22 sata, nakon što je Jason Aldean završio šestu pjesmu. Masakr je otvorio još jednu raspravu o slobodnoj prodaji vatrenog oružja u SAD-u, jer je Paddock među ostalim koristio tip kundaka koji omogućava automatsku pucnjavu iz poluautomatskog oružja, a koji je u međuvremenu zabranjen u SAD-u. Zabranu je ove godine američki Vrhovni sud ukinuo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Times

Moskva, 2024. – najsmrtonosniji napad na tlu Rusije

22. ožujka 2024. oko 20 sati pripadnici ogranka Islamske države pokrajine Khorasan izvršili su napad u dvorani Krokus kod Moskve, neposredno prije početka koncerta kultnog ruskog art rock benda Piknik. Četvorica napadača ubila su 145 i ranili više od 550 osoba pucnjavom iz vatrenim oružjem te u požaru koji su teroristi naknadno izazvali u pokušaju da zapale dvoranu. 95 osoba i dalje se vode kao nestale.

ISIL-ova agencija Amaq objavila je okrutan video koji je snimio jedan od napadača, na kojemu je prikazano kako jedan od napadača prerezuje grkljan jednoj od žrtava. Napadači su uhićeni, a ruske vlasti su u početku napad u dezinformacijskoj kampanji povezivale s Ukrajinom. Privedeno je 12 osoba koje ruske osobe smatraju odgovornima za napad, a četiri su optužene.