BIJES U AUSTRIJI

Jesu li teroristi pobijedili? 'Francuzi mogu organizirati Olimpijske igre, a mi ne možemo Taylor Swift... Banana-država'

08.08.2024 u 11:53

Bionic
Reading

Austrijska javnost u stanju je šoka nakon otkazivanja triju koncerata Taylor Swift u Beču. Dok su političari punih usta hvale za uspješnu akciju policije koja je - i to ne prvi put - uspjela osujetiti potencijalni islamistički napad, ali i isprika fanovima Taylor Swift zbog propalog životnog iskustva, internet preplavljuju bijesni komentari iz kojih izbija sumnja u službenu verziju događaja i nedostatak povjerenja u austrijsku državu

Austrijska se javnost u psihološkom smislu nikad nije oporavila od terorističkog napada koji je u studenom 2020. izveo Kujtim Fejzulaji, tada 20-godišnji dvojni državljanin Austrije i Sjeverne Makedonije. Fejzulai je, po gotovo identičnom scenariju onome koji se navodi u slučaju spriječenog napada na koncertu Taylor Swift, radikaliziran i primljen u redove Islamske države tek koji mjesec prije nego što je na ulicama Beča u mahnitoj pucnjavi ubio četiri, a ranio 22 osobe. Napadača je policija ubila na licu mjesta, a još uvijek je u tijeku suđenje devet njegovih pomagača.

Kako bi vratile poljuljano povjerenje naroda u sustav, austrijske sigurnosne snage svako malo objavljuju kako su razbili ogranak neke terorističke organizacije. Najsvježiji primjeri dolaze s kraja prošle godine: u rujnu 2023. u Linzu i okolici uhićeno je desetak pripadnika organizacije 'Emirat Kavkaz' u sklopu Islamske države, od kojih je jedan imao i hrvatske dokumente. Drugi slučaj je javnosti obznanjen na Badnjak 2023., kad su sigurnosne snage objavile kako su spriječile planirani islamistički napad na crkve u Beču i Kölnu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NBC News

'Konkretna' i 'apstraktna' opasnost

U tom smislu, sinoćnja tiskovna konferencija koju su održali predsjednik bečke državne policije Gerhard Pürstl i generalni direktor javne sigurnosti Franz Ruf, za austrijske standarde nije djelovala neobično. Bez puno detalja, iznijeli su danas već dobro poznate činjenice: uhićen je 19-godišnjak iz mjesta Ternitz u Donjoj Austriji, koji je planirao kemijski napad na jednom ili više od ukupno tri koncerta Taylor Swift u Beču, a imao je i najmanje dva pomagača koji su privedeni kasnije tijekom dana u Beču. Pürstl i Ruf istaknuli su kako su šifriranu prepisku 19-godišnjaka i njegovih suradnika dešifrirali iznimnim naporima uz pomoć stranih službi, te ponovili uobičajenu jadikovku o tome kako policija zbog zakonskih ograničenja nema potpune nadležnosti u nadziranju online komunikacije.

  • +8
Koncert Taylor Swift na londonskom Wembleyju Izvor: Profimedia / Autor: Justin Ng / Avalon / Profimedia

Ipak, Pürstl je na presici više puta istaknuo da vlasti i dalje vjeruju da se koncert može održati jer, kako je rekao, 'otklonjena je konkretna, ali ne i apstraktna opasnost od napada'. Rekao je kako će policija helikopterima, video nadzorom i specijalnim snagama nadzirati prostor u i oko stadiona, a neslužbene informacije iz policijskih izvora koje u četvrtak donosi list Kurier upravo i govore da je plan B napadača u slučaju da ne aktivira eksplozivnu napravu bio izazvati kaos ispred stadiona, što uključuje i moguće zalijetanje u masu automobilima te napadanje nožem. Naime, uz preko 60 tisuća posjetitelja po večeri, u okolici stadiona Ernst Happel, smještenog de facto u centru Beča u području parka Prater, svake od tri večeri trebalo se okupiti preko 20 tisuća fanova koji nemaju kartu za koncert.

  • +7
Taylor Swift Izvor: Profimedia / Autor: ROBYN BECK / AFP / DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Sve te najave o značajnom povećanju sigurnosnih mjera ipak nisu bile dovoljne organizatoru koncerta i, čini se, menadžmentu Taylor Swift, koji su niti sat vremena nakon presice policije otkazali koncert. Činjenica da je koncert otkazan na pomalo neuobičajen način, uz objavu o povratu novca u roku od 10 dana te bez ikakvog govora o mogućem zakazivanju novog datuma, a i bez ikakvog oglašavanja same Taylor Swift, unosi određene sumnje u stvarne motive otkazivanja. Uz sigurnosnu situaciju u Beču, koja je već neko vrijeme kompromitirana obračunima uličnih bandi Čečena i Sirijaca (o čemu smo pisali ovdje), tu je i pogoršana situacija u Engleskoj, gdje Swift nakon vikenda u Beču zatvara svoju preko godinu dana dugu svjetsku turneju.

  • +14
Austrijski kancelar Karl Nehammer Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Jesu li teroristi - pobijedili?

Austrijski političari, kao i obično, hvale sigurnosne snage zbog pravovremenog djelovanja, ali i pokazuju određenu dozu empatije prema fanovima Taylor Swift, na koje je otkazivanje koncerata djelovalo traumatski. 'Otkazivanje koncerata Taylor Swift gorko je razočarenje za sve obožavatelje u Austriji. Situacija oko navodno planiranog terorističkog napada u Beču bila je vrlo ozbiljna. Zahvaljujući intenzivnoj suradnji naše policije i novoosnovane protuterorističke uprave sa stranim službama prijetnja je rano prepoznata, suzbijena i spriječena tragedija', napisao je na mreži X kancelar Karl Nehammer. Na njega se nadovezao vicekancelar Werner Kogler iz Zelenih: 'Teroristi nas žele prestrašiti i razdvojiti. Nećemo dopustiti da se uništi naš način života', napisao je.

Ipak, sudeći po reakcijama austrijske javnosti, čini se da su teroristi upravo u tome uspjeli. Pučanka Johanna Mikl-Leitner, predsjednica savezne države Donja Austrija, kaže kako je otkazivanje koncerata 'razumljivo, ali nažalost i uspjeh za radikalne islamiste, upravo ono što teroristi žele'. Još su oštriji komentatori na društvenim mrežama, koji otkazivanje koncerta smatraju porazom austrijske države.

'Kako je moguće da su za postojanje terorističke opasnosti saznali tek dan prije koncerta i tek nakon što su ih obavijestile strane službe? Zašto druge zemlje organiziraju Olimpijske igre, a Austrija ne može na vrijeme i sama uhititi potencijalne teroriste? Opet se sve ponavlja', piše na X-u ugledna politologinja Natascha Strobl. Ona se pita i što ovo znači za buduće koncerte, poput rasprodanog koncerta Coldplaya 21. kolovoza na istom mjestu. Drugi, još radikalniji komentatori pod njezinom objavom govore o Austriji kao 'banana-državi', pa se čini se da je 'zapadni način života', što god to značilo austrijskim političarima, ipak - ugrožen.