koncert u beču

MUP: Mladić koji je planirao aktivirati bombu na koncertu Taylor Swift nije Hrvat

08.08.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Teroristička prijetnja u Beču dovela je do otkazivanja sva tri koncerta Taylor Swift na stadionu Ernst Happel, a čini se da je to svakako bila dobra odluka jer uhićeni 19-godišnjak iz Ternitza imao je funkcionalnu bombu

Potvrđeno je to za N1 u Beču i dodano je da bi bomba funkcionirala u slučaju aktivacije. Radikalni mladić je uhićen, a policija je nakon racije privela muškarca koji ga je poticao na terorizam. Uz to, traga se za još minimalno tri osobe povezane s potencijalnim napadom.

Ujedno Ministarstvo unutarnjih poslova za N1 je odbacilo navode da je 19-godišnjak hrvatskog porijekla.

“Što se tiče mladića s hrvatskim korijenima, prema našim evidencijama nikad nije evidentiran na području RH u smislu boravka, tranzita i državljanstva”, rekli su u MUP-u.

Podsjetimo, uhićen je 19-godišnjak iz mjesta Ternitz u Donjoj Austriji, koji je planirao kemijski napad na jednom ili više od ukupno tri koncerta Taylor Swift u Beču. Predsjednik bečke državne policije Gerhard Pürstl i generalni direktor javne sigurnosti Franz Ruf kazali su na današnjoj konferenciji za medije kako su šifriranu prepisku 19-godišnjaka i njegovih suradnika dešifrirali iznimnim naporima uz pomoć stranih službi. 

Neslužbene informacije iz policijskih izvora koje u četvrtak objavio list Kurier upravo i govore da je plan B napadača u slučaju da ne aktivira eksplozivnu napravu bio izazvati kaos ispred stadiona, što uključuje i moguće zalijetanje u masu automobilima te napadanje nožem.