Baba Ganoush i domaći Tahini

Baba Ganoush i domaći Tahini

15.09.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Baba Ganoush i domaći Tahini

Baba Ganoush je vrsta paštete od patliđana i tradicionalno jelo Srednjeg i Bliskog Istoka. Svugdje se poslužuje kao predjelo osim u Egiptu gdje ga poslužuju i jedu kao dodatak glavnome jelu odnosno - salatu.

za 4 osobe

3 patliđana
130 g tahinija
2 žlice limunovog soka

3 režnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat krupne soli

prstohvat chillyja
prstohvat kumina
stručak svježeg, nasjeckanog peršina

Zagrijte pećnicu na 190 C.
Izbockajte patliđane i stavite ih u pećnicu na 30 minuta.
Isprobajte jesu li gotovi; nož bi vam bez teškoća trebao prolaziti kroz njih.
Kad se ohlade, izvadite im mekano meso pa ga zajedno s ostalim sastojcima izmiksajte u mikseru. Probajte i začinite po potrebi i vlastitom ukusu.
Poslužite ih uz krekere, prženi kruh, pitta pogačice ili ciapatte


Domaći Tahini je opcija koju svakako treba isprobati ponajviše zbog skupoće istog u dućanima zdrave hrane. Samo, trebat će vam dobar mikser. Štapni u ovom slučaju neće poslužiti svrsi :(

1/4 šalice ulja (sezamovo ili maslinovo)
1 šalica sezamovih sjemenki

Zagrijte pećnicu na 170 C. Ubacite sjemenke sezama u pećnicu i pecite ih
15 minuta s povremenim miješanjem. Ne smiju previše potamniti.
Izvadite ih iz pećnice i pustite sa strane da se ohlade.

Trebat će vam bolji mikser od štapnog, pa u taj bolji mikser ubacite sjemenke sezama i prelijte ih uljem (maslinovim ili sezamovim) i ubacite prstohvat soli.

Miksajte i miksajte dok se sve ne pretvori u gustu pastu.
Prebacite tahini u staklenu posudu koju ćete moći dobro zatvoriti i čuvati u hladnjaku do tri tjedna.

Eto! Upravo ste uštedjeli hrpu novaca i naučili nešto novo i korisno. Sad se samo trebate baciti na spravljanje bliskoistočnih specijaliteta.

Počnite s Baba Ganoushom, a nastavite s Humusom i Falafelom.

Koji će se ovih dana naći i na blogu u obliku recepata ;).



Fotka i recept Baba Ganoush rađeni su za magazin Sensa sretna hrana kao prilog o tetama iz Tete kuhaju :)