Baba Ganoush i domaći Tahini
Baba Ganoush je vrsta paštete od patliđana i tradicionalno jelo Srednjeg i Bliskog Istoka. Svugdje se poslužuje kao predjelo osim u Egiptu gdje ga poslužuju i jedu kao dodatak glavnome jelu odnosno - salatu.
za 4 osobe
3 patliđana
130 g tahinija
2 žlice limunovog soka
3 režnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat krupne soli
prstohvat chillyja
prstohvat kumina
stručak svježeg, nasjeckanog peršina
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Izbockajte patliđane i stavite ih u pećnicu na 30 minuta.
Isprobajte jesu li gotovi; nož bi vam bez teškoća trebao prolaziti kroz njih.
Kad se ohlade, izvadite im mekano meso pa ga zajedno s ostalim sastojcima izmiksajte u mikseru. Probajte i začinite po potrebi i vlastitom ukusu.
Poslužite ih uz krekere, prženi kruh, pitta pogačice ili ciapatte
Domaći Tahini je opcija koju svakako treba isprobati ponajviše zbog skupoće istog u dućanima zdrave hrane. Samo, trebat će vam dobar mikser. Štapni u ovom slučaju neće poslužiti svrsi :(
1/4 šalice ulja (sezamovo ili maslinovo)
1 šalica sezamovih sjemenki
Zagrijte pećnicu na 170 C. Ubacite sjemenke sezama u pećnicu i pecite ih
15 minuta s povremenim miješanjem. Ne smiju previše potamniti.
Izvadite ih iz pećnice i pustite sa strane da se ohlade.
Trebat će vam bolji mikser od štapnog, pa u taj bolji mikser ubacite sjemenke sezama i prelijte ih uljem (maslinovim ili sezamovim) i ubacite prstohvat soli.
Miksajte i miksajte dok se sve ne pretvori u gustu pastu.
Prebacite tahini u staklenu posudu koju ćete moći dobro zatvoriti i čuvati u hladnjaku do tri tjedna.
Eto! Upravo ste uštedjeli hrpu novaca i naučili nešto novo i korisno. Sad se samo trebate baciti na spravljanje bliskoistočnih specijaliteta.
Počnite s Baba Ganoushom, a nastavite s Humusom i Falafelom.
Koji će se ovih dana naći i na blogu u obliku recepata ;).