Baklava od pistacija i badema sa sirupom od kardamoma i naranče

Baklava od pistacija i badema sa sirupom od kardamoma i naranče

17.02.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Ovako pripremljenu baklavu često možemo pronaći u kulinarskoj tradiciji zemalja Bliskog istoka. Vrijeme je da isprobate originalnu baklavu

SASTOJCI:

380 g + 8 žlica šećera, posebno
300 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
1 žlicica mljevenog kardamoma
200 g očišćenih pistacija
200 g badema u listićima, tostirani 10-ak minuta u pećnici na 180°C
2 žličice mljevenog cimeta
200 g maslaca
500 g kora za savijače

PRIPREMA:

Napravite sirup:
Pomiješajte narančin sok sa 380 g šećera i stavite na vatru. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i sirup ne iskuha na oko 250 ml. Dodajte mljeveni kardamom.
Sameljite grubo pistacije i bademe s ostatkom šećera i pomiješajte s cimetom.
Rastopite maslac. Premažite lim maslacem i na dno položite jedan list. Premažite ga maslacem i ponovite isto pet puta. Posipajte smjesom od badema i pistacija.
Na pistacije položite ponovno pet kora, premazanih maslacem, pa ponovno bademe i pistacije, i tako još dva puta.
Završite s korama. Zarežite zadnji sloj kora u obliku malih rombova i stavite peći na 180°C, 50-ak minuta, dok gornji sloj ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i tople baklave prelijte sirupom. Ostavite da se ohladi, a zatim izrežite do kraja.