KUĆO MOJA PRIJEĐI NA DRUGOGA

Bankari: U otpisu kredita velika je mogućnost zloupotreba

Bionic
Reading

Oko 70.000 zaduženih građana uoči Nove godine mogu odahnuti: država im oprašta milijardu i pol kuna dugova, a ministar financija Slavko Linić nada se da će još 18 milijardi otpisati i banke, teleoperateri i komunalne tvrtke. Za iznos otpisa država bi im smanjila osnovicu oporezivanja

Samo u Cehu trgovine pri Hrvatskoj obrtničkoj komori takvih je nekoliko tisuća. Da su uz građevinare upravo mali trgovci podnijeli najveći teret krize, pokazuje pad s ranijih više od 18 tisuća članova na deset tisuća, podsjeća predsjednik ceha Boris Vukelić

'Mislim da je ova određena porezna relaksacija korak ka socijalnoj državi, čemu težimo, i dijeljenje poduzetničkog rizika na državu koja je dijelom kriva za ovu situaciju u kojoj smo se našli kao poduzetnici. U svakom slučaju, treba zaštiti one koji su prisiljeni izići iz posla i spriječiti obiteljske katastrofe', smatra šef Ceha trgovine HOK-a.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček kaže kako banke pozdravljaju ideju da im otpis potraživanja bude porezno priznati rashod, što su same godinama predlagale zbog komplicirane procedure otpisa.

'Da bi banka mogla nešto otpisati od poreza, odnosno svog prihoda, mora dokazati da je poduzela apsolutno sve radnje - utuženja, ovrhe, da je sve pokušala i da nije uspjela, što samo otežava položaj i banci i dužniku, usporava cijeli proces i poskupljuje ga. Znači, ta ideja da ako banka ionako vidi da se neće uspjeti naplatiti i da što prije otpiše, to svima olakšava položaj', rekao je Bohaček.

Kao problem ističe to što u otpisu stambenog kredita uvijek postoji mogućnost zloupotreba.

'Na primjer, vlasništvo nad nekretninom može se prepisati na drugu osobu. Banke će lakše otpisivati dio potraživanja za stambeni kredit ako se bude moglo utvrditi stvarno imovinsko stanje dužnika', rekao je Bohaček za Jutarnji list

Još jedan sugovornik Jutarnjeg lista iz redova bankara, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da bi banka bila spremna pojedinim klijentima otpisati dio duga za kredit.

No banka mora biti sigurna da ne postoji niti jedan način da naplati svoja potraživanja.

'Ideja je načelno dobra, ali ključ je imovinskog cenzusa. U ovakvim slučajevima postoji velika mogućnost zloupotrebe - dio klijenata mogao bi se nastojati prikazati, usprkos tome što ima i primanja i imovinu, kao osoba koja kredite ne može otplaćivati. Kada bismo utvrdili da se doista radi o osobi koja je izgubila svaku mogućnost da otplati kredit, otpisali bismo dug', rekao je bankar.