Virtualna, doduše. Martina Kenji imala je prilike svojim fotićem zabilježiti berbu maslina jedne Lunske obitelji koja tamo generacijski bere masline i pretvara ih u maslinovo ulje. Uživajte u procesu i njezinim prekrasnim fotografijama i neka vam uljepšaju dan/život i podsjete vas na korijene, zemlju i povezanost s prirodom
Spoj tisućljetnih maslina i kamena toliko je fascinantan da ostavlja bez daha i s osjećajem kako je čovjek samo dio prirode, a ne njezina okosnica.
Ljubav masline i kamena
Naselje Lun neraskidivo je povezno s maslinama koje ga okružuju. Iako geografski na otoku Pagu, nastalo je kao naselje kmetova koji su radili za rapsku gospodu
Čuvajući za njih ovce na ovom nepristupačnom terenu započelo je i kultiviranje maslinika, proces koji niti nakon par stoljeća nije gotov
Masline su pak tu od davnina
Neki primjerci stari su i preko tisuću godina, samonikli, i onda kultivirani od stanovnika Luna, jedinih koji smiju svojatati stabla u ovom zaštićenom botaničkom rezervatu
Iako je takvih stabala tek nešto više od 1500, od preko 80 000 stabala na lunskom području, nigdje na svijetu nema ih toliko na tako malom području
Uopće ovakve prizore prirodne simbioze drva i kamena moguće je pronaći još samo na dva mjesta u svijetu: u Izraelu i u Grčkoj
Stoga ni ne čudi da je lunsko maslinovo ulje jedno od najcjenjenijih ne samo u Hrvatskoj
... napisao je jednom prilikom prijatelj fotografkinje Martine Kenji - Petar Varat
Uživajte u berbii nemojte me zamijeniti s prijateljem Sanjinom Kaštelanom koji inače ovako poetično piše ispod vlastitih fotografija ;). Što ću kad me inspiriraju Martinine fotke, a bogmeč i i Sanjin :).
Stablo, plod, kamen ...
Plod masline
Kad se oberu ovi na dohvat ruke, valja obrat' i one daleke, visoke
Malo i protrest' stablo
Skupit jedan dio u kašete i malo odmorit
Pa opet sve ispočetka
Uz veliki osmijeh
...
... i dobro uhodanu, poznatu strategiju
...
Dok ne padne mrak i ...
... ne sakupi se dovoljno
...
... ma najviše :)
...
... za malo tekućega zlata