reakcija socijaldemokrata

Bernardić i Bauk odbacili špekulacije: Neće biti velike koalicije SDP-HDZ

29.05.2018 u 14:31

Bionic
Reading

Neki od vodećih SDP-ovaca u utorak su odbacili mogućnost tzv. velike koalicije s HDZ-om, reagirajući time na medijske napise

Prvi je u Saboru 'veliku koaliciju' komentirao predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, koji je ironično rekao da bi SDP na to mogao pristati "u sljedećih sto godina, kad se riješe lopova i ustaša", a zatim naglasio kako o velikoj koaliciji nema planova 'niti će se ostvariti'. Na pitanje zašto se piše o velikoj koaliciji ako je neće biti Bauk je rekao da je vjerojatni razlog taj da bi se manje pisalo o aferi Hotmail.

S HDZ-ovcima se, kaže Bauk, razgovara o prijedlogu promjene Ustava vezano za pitanje referenduma.

Nešto kasnije, na Twitteru se oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, odbacivši ideju velike koalicije.

>>> Bernardić: Odbacujem jasno, glasno i odlučno bilo kakvu veliku koaliciju s HDZ-om. Nikad

'Danas sam iz Čakovca na obilježavanju Dana Grada još jednom jasno i glasno odbacio mogućnost velike koalicije s HDZ-om', napisao je Bernardić na Twitteru.

Podsjetimo, Večernji list je u broju od utorka objavio članak pod naslovom 'Tri SDP-ova uvjeta za koaliciju s HDZ-om', u kojoj se navodi da se u SDP-u razgovara o velikoj koaliciji te da neki 'ugledni članovi stranke imaju i popis uvjeta koje bi SDP tražio od HDZ-a u slučaju da doista i dođe do pregovora o velikoj koaliciji'.

Tri glavna uvjeta navodno bi bila izbor Predsjednika Republike u Saboru, a ne na neposrednim izborima, promjena načina izbora članova Državnog sudbenog vijeća te konsenzus o pravnim, ekonomskim i reformskim promjenama.

Vezano za spekulacije o navodnim uvjetima za koaliciju, Bernardić je u Čakovcu izjavio da, kako bi se o tome uopće počelo razgovarati, 'HDZ treba prestati krasti, prestati pljačkati i prestati otimati', čemu se, poučeni dosadašnjim iskustvom, iluzorno nadati“, izvijestili su iz SDP-a.

  • +51
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovno je odbacio mogućnost koalicije s HDZ-om Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić