stižu izmjene zakona

Beroš: Nema dokaza da su grijani duhanski proizvodi manje štetni od duhana

20.09.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Početkom tjedna Ministarstvo zdravstva uputilo je u javno savjetovanje izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, a na kritike zbog izjednačavanja duhanskih i grijansih duhanskih proizvoda nakon sjednice Vlade odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš

Do izmjena zakona, pojasnio je Beroš nakon sjednice Vlade, dolazi zbog implementacije europskog zakonodavstva u hrvatsko zakonodavstvo. 'Nakon što je Europska komisija uočila da je uporaba grijanih duhanskih proizvoda porasla u najmanje pet europskih država, a Hrvatska je jedna od tih država, i to za najmanje 10 posto, odlučili su povući neka izuzeća koja su se do sada odnosila na grijane duhanske proizvode', pojasnio je Beroš.

Nove zabrane se, dodao je, odnose na grijane duhanske proizvode, ali i na upotrebu aroma.

'Zabranjuje se prodaja ovakvih grijanih duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina. Do sada je vladala zabrana prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 18, a ne i grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih i sličnih proizvoda. Sjećate se razgovora od prije godinu dana kada se pojavio problem s nikotinskih vrećicama i tada smo razmišljali što i kako, pa na ovaj način rješavamo i taj problem. Počeni tim iskustvom s nikotinskim vrećicama, koje tada nisu izrijekom bile navedene u zakonu, željeli smo omogućiti da ministar zdravstva u svrhu obrane zdravlja populacije može privremeno zabraniti prodaju nekih novih proizvoda za koje se dokaže da negativno utječu na zdravlje. Takva privremena zabrana ide na rok od 12 mjeseci', pojasnio je Beroš.

Što se tiče zabrane pušenja u zatvorenim prostorima, u prostorima gdje je i do sada bilo zabranjeno pušiti duhan, neće se moću pušiti ni grijani duhanski proizvodi, a u prostorijama gdje su se mogle pušiti cigarete moći će se pušiti i grijani duhanski proizvodi.

Iako dio medicinske struke govori o manjoj štetnosti grijanih duhanskih proizvoda Beroš daje do znanja da to nije dokazano.

'Onaj koji treba viditi razliku između klasičnih duhanskih proizvoda i raznih 'pušilica' jest struka. Kada budu prisutna znanstveno-stručna utemeljenja da doista postoji razlika i da pušenje 'manje' štetnih proizvoda, a sada ne znamo da su grijani duhanski proizvodi manje štetni, onda će to prepoznati i Svjetska zdravstvena organizacija, pa potom i Europska komisija, pa onda i Vlada. Da smo ušli u ovu raspravu bili bi prvi u svijetu koji bi u nacionalno zakonodavstvo unijeli nešto što je pretpostavka. Kada znanost i struka determiniraju da je to način "smanjenja štete", onda će to prepoznati WHO, EK i Vlada', poručio je Beroš.

'Zagrijavanje određenih pločica otpušta neke druge spojeve u dim koji udišemo. Struci je dužnost determinirati da li ne što manje štetno, pa i čak više štetno', zaključio je Beroš.