ZAKONSKE IZMJENE

Novim 'zakonom o pušenju' opet nema razlika između cigareta i ostalih proizvoda

16.09.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Predloženim zakonskim izmjenama regulira se upotreba grijanih duhanskih proizvoda te uvodi diskrecijska ovlast ministru zdravstva da zabrani uporabu novih duhanskih proizvoda koji nisu uređeni zakonom

Ministarstvo zdravstva uputilo je u javno savjetovanje izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, kojim se prenose odredbe Direktive EU iz 2022. u pogledu povlačenja određenih izuzeća za grijane duhanske proizvode

Zakonom se grijani duhanski proizvod definira kao proizvod koji se zagrijava kako bi se proizveli plinovi koji sadržavaju nikotin i druge kemikalije koje korisnik zatim udiše i koji je, ovisno o njegovim svojstvima, bezdimni duhanski proizvod ili duhanski proizvod za pušenje.

Grijani duhanski proizvodi (engl. Heated Tobacco Products, HTP) pojavili su se na tržištu kao manje toksične alternative dosadašnjim duhanskim proizvodima.

Ove uređaje treba razlikovati od elektroničkih cigareta (vapeovi) na koje se ne odnose nove zakonske odredbe. Za razliku od e-cigareta, grijani duhanski proizvodi sadrže duhanske štapiće koji se zagrijavaju posebnim uređajem kako bi se stvorio aerosol koji se može inhalirati i koji sadrži nikotin.

Zakonskim izmjenama grijani duhanski proizvodi, koje sve više pušača koristi kao zamjenu za cigarete, u velikoj mjeri izjednačavaju s cigaretama.

Zabrana aroma za grijane duhanske proizvode

Zabrana prodaje duhanskih proizvoda s mentolom i drugim aromama koja je prije četiri godine uvedena za cigarete sada se proširuje i na grijane duhanske proizvode, ali i na sve ostale nikotinske i duhanske proizvode.

  • +2
Cigarete, pušenje Izvor: Profimedia / Autor: MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

Zakonskim izmjenama predlaže se povećanje ovlasti tržišne inspekcije, a uvodi se i diskrecijska ovlast ministru zdravstva da po potrebi zabrani uporabu pojedinih proizvoda.

U skladu s navedenim ministar bi dobio pravo da u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, u slučaju pojave duhanskih i srodnih proizvoda koji nisu uređeni Zakonom i podzakonskim propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, bez odgađanja donese naredbu o zabrani uporabe tih proizvoda, a najdulje na 12 mjeseci.

RIJEČ STRUKE

Umjesto da informiraju, zabranjuju sve

Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica i članica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava da nema dovoljno informacija o razlikama između novih i klasičnih duhanskih proizvoda.

- Ja mogu reći ono što odmah na prvu vidim kao liječnik. Jedno su, recimo, sekundarni pušači, to su uglavnom djeca roditelja koji puše, koja su cijelu zimu bolesna, koja su kod mene na injekcijama, na inhalacijama. Smatram da je manje štetno kada su roditelji na e-cigaretama - govori Ćenan za Jutarnji.hr.

Navodi da je Američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) izradila klasifikaciju duhanskih proizvoda po štetnosti, u kojoj je cigareta na prvom mjestu, a poslije se navode proizvodi za koje je dosad utvrđeno da su manje štetni. 

HUP: Treba razlikovati proizvode prema riziku za zdravlje

Proizvođači i trgovci duhanskim proizvodima smatraju da su zakonske izmjene previše restriktivne. Iz Koordinacija za duhanske proizvode pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca zalažu se da regulatorni okvir bude proporcionalan riziku, odnosno razini štete koju konzumacija pojedinih proizvoda nosi.

'To sada nije slučaj. Naime, kod novih duhanskih i nikotinskih proizvoda, kao što su e-cigarete, grijani duhanski i bezduhanski proizvodi, nikotinske vrećice, nema gorenja, nema katrana, nema dima, pa samim time sadrže značajno manje štetnih sastojaka i nema pojave pasivnog pušenja. U tom smislu smatramo kako novim realnostima na tržištu treba pristupiti na način da se proizvodi adekvatno i kvalitetno definiraju i reguliraju, uzimajući u obzir njihove razlikovnosti, a ne posežući za mjerama zabrana koje stvaraju dodatnu pravnu nesigurnost, koči inovativnost i poduzetnička aktivnost te kreiraju nepovoljno poslovno okruženje u Republici Hrvatskoj', ističu iz HUP-ove Koordinacije za duhanske proizvode.

Dodaju da diferencirano reguliranje inovativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda ni na koji način ne podrazumijeva umanjivanje značaja tradicionalnog pristupa prema kontroli uporabe duhanskih i nikotinskih proizvoda.

'Štoviše, sveobuhvatan pristup prema kontroli uporabe duhanskih i nikotinskih proizvoda treba se u najvećoj mjeri temeljiti na snažnoj prevenciji, odnosno sprječavanju početka korištenja nikotinskih proizvoda, posebice kod maloljetnika' zaključuju.