neinformirni ministar

Beroš priznao da nije imao pojma o legioneli u KBC Zagreb

18.06.2024 u 21:01

Bionic
Reading

Nakon objave vijest da je šestero pacijenata u KBC-u Zagreb bilo zaraženo legionelom od kojih je troje umrlo, ministar zdravstva Beroš rekao je u utorak da iako su se slučajevi dogodili unatrag 6 tjedana, njega iz bolnice o tome nisu obavijestili te je najavio da će u srijedu posjetiti Rebro

Ministar zdravstva Beroš je naglasio da se izbijanje zaraze legionelom u bolnici može dogoditi, ali da on nije bio obaviješten što se na KBC-u, lokaciji Rebro događa u posljednjih šest tjedana.

"Nisam informiran, iako su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele", odgovorio je Beroš na upit upućen Ministarstvu zdravstva.

Najavio je da će u srijedu, 19. lipnja s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ-u) Tomislavom Benjakom posjetiti Rebro kako bi provjerio sve okolnosti.

Ranije danas su iz  KBC-a Zagreb izvijestili da su svi zaraženi imali teške komorbiditete i bili imunokompromitirani te da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. Prema naputcima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncentracije legionele.

"Poduzeli smo sve mjere da bi otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija. U tijeku je i pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", rekli su iz KBC-a.

Legionela je uzrokovana bakterijom Legionella, a očituje se kao atipična upala pluća. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

sve osim nogometa

Učitavanje...