NOVA SOCIJALNA USLUGA

Besplatno dostupna psihoterapijska metoda za mlade, inače izuzetno skupa kod privatnika

07.06.2024 u 17:37

Bionic
Reading

Zajednica Susret u petak je najavila novu socijalnu uslugu kroz program „Promijeni smjer" financiran od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a to je bio/neurofeedback metoda za koju u sustavu korisnici dugo čekaju, a kod njih je ta usluga besplatna

Bio/Neurofeedback metoda je nova socijalna usluga u radu Zajednice Susret koja, kao svojevrsna fizikalna terapija za mozak, pomaže kod ublažavanje simptoma poremećaja pažnje (hiperaktivni poremećaj-ADHD), raspoloženja (depresije), spavanja, tjeskobe i različitih strahova, stresa, poteškoća u učenju, glavobolja i migrena, ali i tikova i disgrafije.

Najniža dobna granica za ovakav tretman je 4 godine, a za starije korisnike nema dobne granice.

Usluga je u Zajednici besplatna i ne čeka se, dok je kao privatna usluga izuzetno skupa, a u sustavu se čeka i do dvije ili tri godine.

Program „Promijeni smjer" je usmjeren na djecu i mlade punoljetne osobe koji imaju neki oblik poremećaja u ponašanju, roditelje i članove obitelji.

Namjera nam je ovim programom smanjiti institucionalizaciju te unaprijediti broj i kvalitetu izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju te utjecati na veću dostupnost socijalnih usluga za navedenu skupinu, poručuju iz Zajednice Susret.

Rezultati su iznijeti na stručnom skupu koji je u petak održan u savjetovalištu Zajednice u povodu Dana otvorenih vrata udruga.

Skup je okupio 250 stručnjaka, socijalnih pedagoga, socijalnih radnika, psihologa, rehabilitatora, od kojih je dvadesetak izravno sudjelovalo u radu, dok su se ostali uključili putem online platforme.