simpozij u suvagu

Oko 80 tisuća Hrvata živi s posljedicama moždanog udara

07.06.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Oko 15 tisuća osoba godišnje u Hrvatskoj doživi moždani udar, dok oko 80 tisuća pacijenata živi s posljedicama nakon moždanog udara, a jedna od njih može biti jezični poremećaj afazija, o kojoj će biti riječi na simpoziju u SUVAG-u koji organizira Hrvatsko logopedsko društvo

"Recentniji podaci pokazuju da oko 15 tisuća osoba godišnje u Hrvatskoj doživi moždani udar i da oko 80 tisuća pacijenata živi s posljedicama nakon moždanog udara. Od toga će barem jedna trećina oboljelih imati i afaziju različite vrste, bilo u blažem ili težem obliku", naglasili su iz Hrvatskog logopedskog društva.

Afazija je stečeni jezični poremećaj koji se manifestira teškoćama jezičnog razumijevanja i izražavanja te teškoćama čitanja, pisanja i računanja. Najčešće nastaje kao posljedica preboljenog moždanog udara, ali se može javiti i nakon traumatske ozljede mozga, tumora mozga, infekcije mozga ili kao posljedica neke neurodegenerativne bolesti.

Različite vrste afazije zahtijevaju i specifične terapijske pristupe u logopedskoj terapiji te dugotrajnu rehabilitaciju, često i godinama nakon moždanog udara, napomenuli su iz Hrvatskgo logopedskg društva.

Najnovije spoznaje, pristupi liječenju i terapiji te metode pružanja podrške osobama s afazijom i njihovim obiteljima, bit će teme simpozija koji će se u ponedjeljak, 17.lipnja održati u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG te putem Zoom platforme.

"Cilj simpozija je podizanje svijesti o afaziji, poremećaju koji duboko utječe na pojedince, njihove obitelji, ali i društvo u cjelini jer narušava primarnu čovjekovu potrebu, a to je komunikacija", kazali su organizatori.  

Premda afaziju ima veliki broj ljudi i u Hrvatskoj i u svijetu, ona je i dalje relativno nepoznat pojam u široj javnosti. Sudionici simpozija u SUVAG-u imat će priliku čuti osobna iskustva života s afazijom od samih osoba te njihovih obitelji.

"Uz magistre logopedije, na simpoziju će sudjelovati i drugi stručnjaci koji rade s osobama s afazijom ili ih prate kroz proces njihovog oporavka kao što su neurolozi, fizioterapeuti, psiholozi, liječnici obiteljske medicine i drugi stručnjaci", dodali su iz Hrvatskog logopedskog društva.