podrška oboljelima!

Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis: Evo o kakvoj bolesti je riječ

31.05.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Povodom obilježavanje Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis, u nedjelju 2. lipnja će znamenitosti diljem Hrvatske zasjati u zelenoj boji radi podizanja svijesti o toj rijetkoj autoimunoj bolesti koja dovodi do slabosti mišića, od koje boluje 580 osoba u Hrvatskoj

Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis održava se s ciljem unaprjeđenja skrbi za osobe koje žive s ovom bolešću, povećanja vidljivosti i spoznaje o bolesti te osiguranja odgovarajuće podrške za one kojima je potrebna.

Stoga je Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) ove godine odlučio pružiti podršku i uključiti se u obilježavanje dana te rijetke autoimune bolesti. Tim povodom će gradovi i općine diljem Hrvatske osvijetliti poznate znamenitosti, građevina ili spomenika zelenom bojom u znak podrške osobama s miastenijom gravis.

Zelenom bojom će u nedjelju, 2. lipnja, svijetliti Glazbeni paviljon u Bjelovaru, Turistički informativni centar Križevci, Karlovac, Pulski rotor, Fontane na Jadranskom trgu i Lučke dizalice u Rijeci, Vukovarski Vodotoranj, Meštrovićev paviljon u Zagrebu te Most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku.

Miastenija gravis rijetka je kronična autoimuna bolest koja spada u neuromuskularne bolesti. Zbog poremećaja funkcije protutijela, može nastupiti onesposobljavajuća i po život opasna mišićna slabost pri kojoj prirodni obrambeni sustav tijela ne funkcionira kako bi trebao.

Mišićna slabost zahvaća očne mišiće, te utječe na sposobnost govora, smijanja, žvakanja, gutanja, disanja, a može zahvatiti mišiće ruku i nogu.

Ova bolest, od koje boluju 582 osobe u Hrvatskoj, značajno utječe na tjelesno i psihičko zdravlje, otežavajući svakodnevne zadatke.

Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis pokrenula je Koalicija europskih udruga osoba s miastenijom gravis “All United for MG” uz podršku članova Europskog parlamenta 2023. godine.