niz izazova

Biden otputovao na sastanak G7 u Italiji, na susretu najrazvijenijih jedna tema u fokusu

12.06.2024 u 16:56

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden otputovao je u srijedu u Italiju na skup formata G7 gdje će pokušati pojačati pritisak na Rusiju zbog njene ofenzive na Ukrajinu te na Kinu zbog podrške Moskvi

Čelnici zemalja G7 stižu na skup u vrijeme niza izazova kod kuće, paralelno pokušavajući pronaći rješenja za mnoge od najvećih svjetskih problema.

Biden je proveo utorak navečer u svom domu u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, nakon što je 12-člana porota osudila njegovog sina Huntera zbog laganja o upotrebi droge pri kupovanju oružja 2018. godine, čime je postao prvi sin nekog aktualnog američkog predsjednika koji je osuđen za zločin.

Taj se proces događa nakon što je 30. svibnja optužen Bidenov republikanski rival na nadolazećim izborima, bivši predsjednik Donald Trump, prvi u povijesti koji je optužen za kazneno djelo.

Čelnici najrazvijenijih svjetskih demokracija razgovarat će o nizu izazova tijekom susreta od 13. do 15. lipnja, uključujući rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, trgovinske neravnoteže s Kinom, prijetnje umjetne inteligencije te razvojnim izazovima u Africi.

Objavit će nove sankcije i kontrole izvoza iz Rusije koje će ciljati entitete i mreže povezane s vojskom koja vodi rat u Ukrajini, najavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

„Nastavit ćemo podizati troškove za ruski ratni stroj”, rekao je Kirby.

Washington planira proširiti sankcije na prodaju poluvodiča i drugih dobara Rusiji, ciljajući na prodavače u Kini, rekao je jedan izvor Reutersu.

Glavni prioritet susreta je pojačati financiranje Ukrajine. SAD i europski dužnosnici žele pronaći rješenja za snažniju pomoć Ukrajini uoči potencijalne Trumpove pobjede koja bi mogla zaustaviti dotok pomoći Kijevu.

G7 i EU razmatraju kako iskoristiti profite od zamrzavanja ruske imovine za kreditiranje Ukrajine i osiguravanje financiranja države za 2025. godinu.

Dio čelnika koji stiže u Italiju kod kuće je suočen s izbornim problemima. Ankete pokazuju da britanski premijer Rishi Sunak vrlo vjerojatno neće biti na toj funkciji nakon izbora idući mjesec, a čelnici Francuske i Njemačke oporavljaju se od loših rezultata njihovih stranaka na europskim izborima.

Biden će se u Italiji ponovno sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon čega će dvojac održati konferenciju za medije.