državni tajnik

Blinken: Ako želite prekinuti strašne patnje Palestinaca u Gazi, prisilite Hamas da kaže 'da'

10.06.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Anthony Blinken pozvao je bliskoistočne zemlje da izvrše pritisak na Hamas da prihvati prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena o prekidu rata u Gazi

"Moja poruka vladama i ljudima u regiji je: želite li prekid vatre, pritisnite Hamas da kaže 'da'", rekao je Blinken prije nego što je naustio Egipat.

"Ako želite prekinuti strašne patnje Palestinaca u Gazi, prisilite Hamas da kaže 'da''. Ako želite da se taoci vrate kućama, pritisnite Hamas da kaže 'da'", dodao je.

Zemlje u regiji i diljem svijeta su podržale plan u tri faze, a jedina strana koja da nije rekla 'da' je Hamas, naglasio je Blinken.

Rekao je da je i Izrael prihvatio Bidenov prijedlog, iako to izraelska vlada nije javno objavila.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošli tjedan rekao da se izraelski uvjeti za okončanje rata nisu promijenili, a to su potpuno uništenje Hamasa i puštanje na slobodu svih talaca.

Blinken je u ponedjeljak doputovao u Kairo na sastanak s predsjednikom Abdelom-Fatahom al-Sisijem na počte svoje bliskoistočne turneje čiji je cilj posredovanje u okončanju tekućeg rata u Gazi između Izraela i Hamasa.

Nakon Egipta, Blinken će posjetiti Izrael. Očekuje se da će njegova turneja također uključiti Jordan i Katar i trajati do srijede.