put ka miru

Biden pozvao Hamas da pristane na novu ponudu Izraela

31.05.2024 u 21:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je u petak pozvao Hamasove militante da pristanu na novu ponudu Izraela o oslobađanju talaca u zamjenu za primirje u Gazi, rekavši da je to najbolji način da se počne smirivati smrtonosni sukob

"Uz primirje, humanitarna pomoć bi se sigurno i učinkovito mogla podijeliti svima kojima je potrebna", rekao je Biden. “Vrijeme je da ovaj rat završi i da dan poslije počne”, kazao je američki predsjednik, koji je pod pritiskom izborne godine da zaustavi sukob u Gazi, koji je sada u osmom mjesecu.

"Palestinski narod je pretrpio pravi pakao u ovom ratu", rekao je Biden u petak. "Svi smo vidjeli užasne slike u Rafahu ranije ovog tjedna, nakon izraelskog napada ... ciljanog na Hamas."

Novi prijedlog koji je Biden iznio u petak sastoji se od tri faze; prvi bi bio prekid vatre u trajanju od šest tjedana.

Tijekom tog vremena, izraelske snage bi se povukle iz Gaze, a taoci, uključujući starce i žene, bili bi razmijenjeni za stotine palestinskih zarobljenika. Palestinski civili bi se vratili u Gazu, uključujući sjevernu Gazu, a 600 kamiona bi svaki dan dovozilo humanitarnu pomoć u Gazu, rekao je Biden.

U drugoj fazi, Hamas i Izrael bi pregovarali o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava. "Primirje će se i dalje nastaviti sve dok traju pregovori", rekao je predsjednik.

Treća faza uključivala bi veliki plan obnove Gaze.

  • +4
Rafah uoči izraelskog napada Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prijedlog je Hamasu prenio Katar, rekao je Biden.

Predsjednik je pozvao one u Izraelu koji su se zalagali za rat bez krajnjeg roka završetka da promijene mišljenje.

"Znam da ima onih u Izraelu koji se neće složiti s ovim planom. I pozivat će na nastavak rata na neodređeno vrijeme. Neki su čak u vladinoj koaliciji. Jasno su stavili do znanja. Žele okupirati Gazu. Žele nastavite da se borite godinama i taoci za njih nisu prioritet. Pa, pozvao sam vodstvo u Izraelu da stane iza ovog sporazuma, unatoč svim pritiscima", rekao je Biden.

"Kao netko tko je cijeli život predan Izraelu, kao jedini američki predsjednik koji je otputovao u Izrael u doba rata, kao netko tko je upravo poslao američke snage da izravno brane Izrael kada ga je napao Iran, tražim od vas da odstupite, mislite o tome što će se dogoditi ako se izgubi ovaj trenutak. Ne smijemo izgubiti ovaj trenutak", poručio je.

  • +3
Izraelci blokirali humanitarnu pomoć Izvor: Profimedia / Autor: Oren ZIV / AFP / Profimedia

Ured izraelskog premijera i Hamas za sada nisu komentirali Bidenove izjave.

Sporazum predložen ranije ove godine predviđao je oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca u Gazi u zamjenu za šestotjedno primirje koje bi se moglo produžiti kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći dođe u priobalnu enklavu.

Predloženi sporazum propao je ranije ovog mjeseca nakon što je Izrael odbio pristati na trajno okončanje rata u sklopu pregovora te je pojačao napad na grad Rafah na jugu Gaze.

Hamas je u četvrtak rekao da je medijatorima poručio da više neće sudjelovati u pregovorima dok je agresija u tijeku, no da je spreman na "potpun sporazum", uključujući razmjenu talaca i zatvorenika ako Izrael zaustavi rat.

  • +7
Benjamin Netanyahu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN / POOL

Pregovori o primirju između Izraela i islamističkog pokreta, u kojima su posredovali Egipat, Katar i drugi, opetovano su zastajkivali, pri čemu su se sukobljene strane međusobno optuživale zbog manjka napretka.

Američki dužnosnik, koji je s Reutersom razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da će se savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastati s diplomatima iz 17 država, čije građane Hamas drži kao taoce u Gazi.

Izrael neće pristati ni na kakvu obustavu borbenih djelovanja ne bude li povratka preživjelih talaca, rekao je viši izraelski sigurnosni dužnosnik u petak.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby je u utorak rekao da nedavne izraelske kopnene operacije u Rafahu neće dovesti do povlačenja američke vojne pomoći. Palestinske zdravstvene vlasti procjenjuju da je više od 36.280 ljudi ubijeno u Gazi otkako je Izrael napao enklavu kao odgovor na upad Hamasa na jug Izraela 7. listopada. Hamas je tada ubio oko 1200 ljudi, prema izraelskim procjenama.