N/A

Bigoli sa salsom

12.10.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Listajući kuharicu koju je dobila na poklon od sestre i šogora, Ana se prisjeća svojeg boravka u Italiji i specijaliteta koje je tamo probala. Posebno su je oduševili venecijanski špageti od integralnog brašna s umakom od slanih srdela i luka ili, pojednostavljeno - bigoli sa salsom

SASTOJCI:

300 g integralnog brašna
3 jaja
2 žlice maslaca rastopljenog u 125 g toplog mlijeka
maslinovo ulje
8 slanih srdela
2 luka srebrenca, nasjeckan sitno
svježi peršin

PRIPREMA:

Očistite srdele ili inćune od kostiju i kože. Namočite ih u mlijeko na dva sata. Ocijedite.
Zamijesite tijesto od integralnog brašna, jaja i mlijeka s maslacem. Tijesto treba biti elastično i tvrdo. Ostavite da se opusti 30 minuta na sobnoj temperaturi. Narežite tijesto na šest jednakih dijelova i svaki oblikujte u malu kobasicu. Svaki komad protisnite kroz mašinu za mljevenje mesa. Dobivene bigole pospite palentom, kako se ne bi zalijepili. Sve to ponovite s ostatkom tijesta.
Stavite lonac s vodom da zavre. Posolite.
U tavi zagrijte nasjeckane srdele, maslinovo ulje i luk. Pirjajte 15 minuta, dok se srdele i luk doslovce ne rastope i pretvore u pastu.
Kuhajte bigole u kipućoj vodi dok nisu al dente, oko 8 minuta. Ocijedite, pomiješajte sa salsom od srdela i luka te na kraju pospite peršinom.