američki predsjednik

Biden ne namjerava slati vojsku u Ukrajinu, spreman staviti Putina pod osobne sankcije ako dođe do invazije

25.01.2022 u 19:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden nema namjeru unilateralno poslati američke vojnike u Ukrajinu, nakon što je Washington u stanje pripravnosti stavio 8500 vojnika kako bi umirio NATO partnere u jeku ruskog raspoređivanja snaga uz ukrajinsku granicu. Osim toga Biden je izjavio kako bi razmotrio osobne sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina ako se dogodi invazija na Ukrajinu

Biden je ponovio da ne planira slati američku vojsku u Ukrajinu, koja nije članica NATO-a, no rekao je da će razmotriti nametanje direktnih sankcija Putinu i da će uslijediti "goleme posljedice" ako Rusija napadne Ukrajinu.

Novinari su pitali Bidena hoće li on sankcionirati osobno Putina ako izvrši invaziju. "Da", rekao je. "Mogu to zamisliti."

"Samo da se razumijemo: ne postoji namjera ili interes ili želja predsjednika da pošalje vojsku u Ukrajinu. NATO je forum potpore partnerima i zemljama našeg istočnog krila, i to je ono na čemu je fokus", rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je u ponedjeljak da je 8500 vojnika obaviješteno da budu spremni za brzi odgovor NATO snaga, ukoliko ih savez pozove na dužnost. Biden je rekao u utorak da postoji mogućnost da vojsku razmjesti u bliskoj budućnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington za raspirivanje napetosti oko Ukrajine te ponovio stajalište Moskve da su uzrok kriza potezi SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje desetaka tisuća vojnika blizu ukrajinske granice.

Rusija je rasporedila nekih 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu opkolivši je od sjevera, istoka do juga.

Moskva uporno opovrgava da ima bilo kakve planove za napad na Ukrajinu te smatra da su poruke sa Zapada dokaz da je Rusija meta, a ne agresor.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u utorak navečer u televizijskom obraćanju pozvao svoje sunarodnjake da ostanu mirni i rekao da se radi na tome da dođe do sastanka između njega i čelnika Rusije, Njemačke i Francuske.

"Ne postoje ružičaste naočale, nema dječjih iluzija, ništa nije jednostavno... No postoji nada", izjavio je.

Zapadni čelnici kažu da je zajedništvo najvažnije, iako su postoje razlike među europskim državama o tome kako reagirati.

"Apsolutno je neophodno da Zapad sada bude ujedinjen, jer će naše zajedništvo biti puno učinkovitije u odvraćanju ruske agresije", rekao je britanski premijer Boris Johnson u parlamentu, pozvavši "europske prijatelje" da budu spremni uvesti sankcije čim i ako dođe do napada.