afera dinamo 2

Bivši član izvršnog odbora Dinama: 'Služili smo kao paravan dok je sve već bilo odlučeno'

30.09.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Na suđenju braći Mamić i ostalima u aferi 'Dinamo 2' bivši član izvršnog odbora (IO) kluba Mislav Galić rekao je u ponedjeljak da su glavnu riječ na sjednicama vodili Mirko Barišić i Zdravko Mamić te da se iz tog tijela povukao jer mu se činilo da služi kao paravan za već ranije donesene odluke.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu Galić je naveo kako se ne sjeća je li IO na sjednicama imao teme o transferima igrača i financijskim pokazateljima tih transfera, ali sjeća se da je Mamić na jednoj sjednici rekao da su prošla vremena kada su menadžeri zarađivali na Dinamu i da će sav novac od transfera igrača ići klubu.

'Nisam primijetio da se na sjednicama nešto radi protuzakonito'

Na upite Uskoka pojasnio je kako tada možda nije pravio preciznu razliku podjele transfera na dijelove koje trebaju dobiti igrači i menadžeri, ali se sjeća da je Mamić rekao da će to u cijelosti ići Dinamu, što je smatrao pozitivnim. Galić se ne sjeća da je bio upoznat kako će pojedine strane tvrtke obavljati neke poslove za Dinamo, jer bi, kako tvrdi, vjerojatno postavio neko pitanje da je to znao.

Glavnu riječ na sjednicama IO su, kako kaže, imali bivši predsjednik kluba Mirko Barišić i Zdravko Mamić koji su predlagali teme. 'Nisam primijetio da se na sjednicama nešto radi protuzakonito, ali ostao je dojam da to klupsko tijelo ne donosi konkretne odluke. Glasali smo o odlukama, ali na tim sjednicama se nisam osjećao ugodno, jer sam imao dojam da služimo kao paravan, a da je već sve prethodno odlučeno', rekao je Galić.

Na upite obrane potvrdio je da je izvršni odbor usvajao financijska izvješća, ali ne sjeća se da se raspravljalo o tome koliko će se plaćati neki igrači.

Svjedok Krešimir Landeka kazao je da je, s poslovnim partnerom, bio suvlasnik tvrtke 'Adriatic Advisory Service' koja je preko odvjetničkog ureda optuženog Igora Krote, osnovana sa sjedištem na Cipru.

Navodi kako su, s obzirom da tvrtka nije bila korištena ni za kakve transakcije, platili i njezino zatvaranje, ali je tek naknadno saznao da Krota nije zatvorio tvrtku i da je korištena za neke stvari s kojima on i njegov poslovni partner nisu imali nikakve veze.

Optuženi za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja

Ističe kako se nakon ispitivanja u Uskoku sastao s Krotom te pitao zašto nije zatvorio tvrtku te da mu je Krota odgovorio nešto neodređeno, a naknadno mu je poslao e-mail poruku iz koje je bilo vidljivo da s tom tvrtkom više nema nikakve veze.

Svjedok napominje kako ne zna točno kada je tvrtka zatvorena, da je bio vlasnik do 2007. godine, a e-mail poruku od Krote u kojoj stoji da više nije vlasnik dobio je 2017. i ne zna što se događalo u međuvremenu. Suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja u utorak.

U aferi 'Dinamo 2' za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine okrivljenik Vuksan priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom pa je osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina. Krivnju je, potkraj studenog, priznao i Krota koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora što je zamijenjeno radom za opće dobro.