UMJESTO SAŠE PERKOVIĆA

Bivši šef SOA-e novi savjetnik za nacionalnu sigurnost

28.01.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Josip Buljević, nekadašnji ravnatelj SOA-e, danas generalni konzul u Los Angelesu postat će savjetnik za nacionalnu sigurnost izabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te na tom mjestu zamijeniti famoznog Sašu Perkovića

Jedna je to od najodgovornijih funkcija u Uredu predsjednika, ali i u hrvatskoj obavještajnoj zajednici, javlja HRT.Četrdesettrogodišnji Josip Buljević do 2012. bio je ravnatelj SOA-e, atrenutačno je na dužnosti generalnog konzula u Los Angelesu.


U SOA-u dolazi nakon što tadašnji ravnatelj Tomislav Karamarko postaje ministar unutarnjih poslova.

Buljević je bio jedan od aktera afere koja je u listopadu 2012. zatresla Hrvatsku.

Podsjetimo, Večernji list je tvrdio da je policija s Rankom Ostojićem na čelu, nelegalno izlistavala telefonske kontakte više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) među kojima i Buljević, dok je Jutarnji list tvrdio da je i morao biti praćen jer je komunicirao s pripadnicima kriminalne organizacije u Slavoniji. 

No ispostavilo se da je čist te ga je premijer Milanović nakon isteka mandata nagradio i sklonio u konzulat u Los Angelesu kazavši, prema tvrdnjama Novog lista, da takav čovjek ne može završiti na cesti.