bogata biografija

Bivši zatočenik srpskih logora i osebujan političar: Tko je bio Predrag Matić?

23.08.2024 u 16:41

Bionic
Reading

Osebujan političar, bez dlake na jeziku - tako će Predraga Matića Freda pamtiti hrvatska politika i javnost. Preminuo je u 62. godini života u bolnici u Zagrebu zbog komplikacija sa žuči

Matića će javnost prije svega pamtiti kao jednog od hrvatskih europarlamentaraca, ali i bivšeg ministra branitelja u Vladi Zorana Milanovića.

Rođen je 2. lipnja 1962. u Požegi. Matić je proveo rane godine života u Borovom Naselju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Pedagoškom fakultetu u Osijeku diplomirao je 1986. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, te je po struci bio nastavnik razredne nastave. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Vukovaru sve do 1990. godine kada je otvorio privatni posao.

Kada je 1991. godine izbio Domovinski rat, Matić se pridružio braniteljima Vukovara na Trpinjskoj cesti. Nakon rata bio je zarobljen i zatočen u tri srpska logora. Poput mnogih drugih hrvatskih zatočenika, Matić je bio podvrgnut mučenju i zlostavljanju u tim logorima,

Nakon rata, od 1994. do 1998. bio je šef je Ureda općih poslova u Kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga. Od 2000. do 2004. bio je glasnogovornik tog istog Stožera.

Godine 2000. postao je savjetnik tadašnje ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranke Kosor. Od 2008. do 2010. bio je vanjski član saborskog Odbora za branitelje, a od 2010. savjetnik predsjednika Ive Josipovića za branitelje. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije 2011. postaje ministar branitelja u Vladi Zorana Milanovića.

U njegovom mandatu ministra branitelja ispred ministarstva održavao se i prosvjed branitelja pod šatorima, a i proboj branitelja na Markov trg i spavanje u Markovoj crkvi.

Ti prosvjedi ostali su mu velika trauma, kako je svojedobno ispričao u razgovoru za Novi list.

'Najprije sam mislio da je rat nešto najgore. U logoru shvatiš da je rat ‘mila majka’, jer konclogor je najgore što može biti. Ali, u logoru ti je bar sve jasno. No kad dobijem šator, kad dobijem moje prijatelje, suborce, svakog od njih znam u glavu, koji mi natovare godinu i pol policajce da me čuvaju – mene, koji u životu nisam krivo parkirao – optužuju me da sam izdajnik, da sam u logoru uživao… Pa to još govore ljudi koji su u logoru od mene tražili savjete… Vjerujte, muke u logoru nemjerljivo su manje od onoga što su mi priredili ‘šatoraši’', kazao je 2019.

  • +10
Predrag Fred Matić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predrag Matić u Europski je parlament prvi put izabran 2019. godine. Tada je svom imenu i prezimenu i službeno dodao dotadašnji nadimak 'Fred', kako bi bio prepoznatljiv u Erupskom parlamentu.

Matić je za svoje ratne zasluge dobio i nekoliko priznanja. Dobitnik je Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog pletera, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda kneza Domagoja, Reda hrvatskog trolista i Spomenice domovinskog rata. Također mu je dodijeljena Medalja Oluje.