OD MORNARKE DO DEMONSTRACIJSKe PILOTkinje

Počela je karijeru kao obična mornarka, a sada će letjeti s elitom. Upoznajte prvu ženu u redovima legendarnih Blue Angelsa s nesvakidašnjim nadimkom

23.07.2022 u 07:00

Bionic
Reading

Letačka akrobatska skupina američke ratne mornarice Blue Angels objavila je ovih dana da je odabrala prvu ženu za demonstracijskog pilota svjetski poznate pokazne eskadrile koja zadivljuje preciznim letenjem i zračnim akrobacijama. Riječ je o poručnici Amandi Lee, a ona je svoju karijeru u američkoj ratnoj mornarici započela kao obična mornarka, no sada je instruktorica na palubnom lovcu za zaštitu flote tipa F/A-18E/F, korištenom u nastavku holivudskog hita 'Top Gun'

Poručnica američke ratne mornarice Amanda Lee, koja nosi nadimak Stalin (Staljin), odabrana je za prvu ženu koja će se pridružiti slavnim Blue Angelsima kao pilotkinja u njihovom glavnom demonstracijskom timu od šest aviona tipa F/A-18E/F, objavila je skupina na svojim službenim stranicama na Facebooku.

'Više od 55 godina stotine žena služile su s Blue Angelsima predstavljajući najbolje od američke ratne mornarice i marinaca. Do početka pokazne sezone 2023., ovih šest odabranih pridružit će se redovima najelitnijih časnika letača američke ratne mornarice, časnicima za zemaljsku podršku i osoblju angažiranom za održavanje', stoji u objavi na društvenim mrežama.

  • +27
Blue Angels Izvor: EPA / Autor: RICHARD PATTERSON

Kapetan Brian Kesselring, zapovjednik i vođa letenja Blue Angelsa, kazao je da se na natječaj za pilote i zemaljsko osoblje za predstojeću sezonu akrobatskog tima prijavio ogroman broj kandidata stacioniranih u američkim mornaričkim bazama diljem svijeta. 'Veselimo se što ćemo trenirati naše nove članove skupine i gledati nevjerojatne stvari koje će ovaj tim postići 2023. godine', kazao je Kesselring predstavljajući članove skupine koja se svake sezone nadopunjuje novim imenima.

Instruktorica letenja na Super Hornetu

Uz prvu pilotkinju u redovima Blue Angelsa, novi letački članovi su kapetan korvete Thomas Zimmerman, koji će isto letjeti na F-18, te kapetan Samuel Petko, novi demonstracijski pilot na transportnom zrakoplovu tipa C-130, a koji također sudjeluje u zračnim bravurama akrobatske skupine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC News

Poručnica Amanda Lee, iz Mounds Viewa u američkoj saveznoj državi Minnesoti, dolazi u Blue Angelse iz udarne mornaričke eskadrile VFA-106 Gladiators sa sjedištem u bazi Oceana u saveznoj državi Virginiji. Riječ je o eskadrili koja operira borbenim avionima tipa F/A-18E i F/A-18F Super Hornet pod zapovjedništvom ratne mornarice, čiji je djelokrug Atlantski ocean. Zadaće Gladijatora na Atlantiku uključuju uspostavu zračne nadmoći, pratnju lovaca, izviđanje, blisku zračnu potporu i precizne napade danju i noću u svim vremenskim uvjetima.

Staljin, kako glasi nadimak poručnice Lee, trenutno je demonstracijska pilotkinja u svojoj eskadrili, a također je instruktorica letenja na Super Hornetu, inačici F-18 s većim doletom od izvornika. Buduća članica Plavih anđela prijavila se u ratnu mornaricu 2007. godine, dok je studirala na Sveučilištu Minnesota u Duluthu i radila kao dostavljačica u UPS-u. Nakon što je diplomirala biokemiju Lee je isprva bila tehničarka za zrakoplovnu elektroniku, a prilika za letenje ukazala joj se kada se priključila programu ratne mornarice 'Od mornara do admirala' (STA-21), kojim se promiče napredovanje u službi u skladu s obrazovanjem.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The War Zone

Sudionica operacija u Iraku i Siriji

Lee je postala mornarička pilotkinja u travnju 2016., a donedavno je bila raspoređena na nosaču zrakoplova USS Harry S. Truman, s kojeg je polijetala u akcije u sklopu operacije Nepokolebljiva odlučnost u Iraku i Siriji, ali i tijekom brojnih vježbi s NATO-vim saveznicima. Lee je sudjelovala i u odavanju počasti Rosemary Mariner, prvoj borbenoj pilotkinji u redovima američke ratne mornarice, koja je preminula u siječnju 2019.

'Mariner je bila ishodišna točka žena u mornaričkom zrakoplovstvu. Sve je započelo kapetanicom Mariner, a ona je razvalila vrata kako bi ušle i druge žene', kazala je poručnica Lee te je s tri pilotkinje izvela počasni prelet iznad odra preminule pionirke američkog mornaričkog zrakoplovstva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: USNI News Video

Odabir poručnice Lee za demonstracijsku pilotkinju Blue Angelsa posebno je važan za američku ratnu mornaricu zbog činjenice da je buduća članica elitne postrojbe započela svoju karijeru kao obična mornarka. Instruktori letenja ističu da poručnicu Lee, premda je iskusna probna pilotkinja na Super Hornetu, očekuju dodatni psihofizički napori kakve zahtijeva precizno akrobatsko letenje u Blue Angelsima.

S Blue Angelsima letio i Goran Višnjić

Poručnica Lee, inače, započinje svoju karijeru u Blue Angelsima u rujnu, kada počinje dvomjesečno razdoblje izmjene pilota i zemaljskog osoblja. Potom slijedi petomjesečna obuka u mornaričkim bazama u Floridi i Kaliforniji, a zatim i letačka turneja po Sjedinjenim Državama.

Blue Angels osnovani su 1946. godine kao drugi najstariji akrobatski tim na svijetu nakon francuskog Patrouille de France, osnovanog 15 godina ranije. Skupinu čine petero demonstracijskih pilota ratne mornarice i demonstracijski pilot marinaca te upravljaju Super Hornetima.

Procjenjuje se da letačke bravure Blue Angelsa svake godine u sezoni od ožujka do studenog prati 11 milijuna gledatelja, a od svog osnivanja nastupali su pred više od pola milijarde zaljubljenika u zrakoplovstvo. Letači iz te skupine u SAD-u imaju status zvijezda, a često sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama. S njima je letio i naš glumac s američkom adresom Goran Višnjić.