pojavila se snimka

Borba ratnog broda NATO-a i drona natovarenog eksplozivom u misiji na Crvenom moru

23.08.2024 u 07:13

Bionic
Reading

Nova fotografija koju je francuska vojska objavila u četvrtak prikazuje jedan od njezinih ratnih brodova u borbi s eksplozivnim dronom tijekom misije spašavanja u Crvenom moru

Protuhuti misija Europske unije, poznata kao Operacija Aspides, rekla je da je poslala francusku fregatu da spasi posadu ranjenog komercijalnog tankera nakon napada u kojem je plovilo ostalo bez struje i nasukano u vodi.

Kad je fregata stigla u to područje, ratni brod otkrio je još jedan nadolazeći napad na naftni tanker s bespilotne letjelice "teško natovarene" eksplozivom i uništio prijetnju na licu mjesta, priopćila je francuska vojska u četvrtak, prenosi Business Insider.

Vojska je priopćila da je fregata zatim evakuirala više od dvadesetak članova posade s tankera koji je trenutačno usidren u međunarodnim vodama. Francuske oružane snage nisu precizirale tko je odgovoran za incident, ali on slijedi višemjesečne redovite napade Houthi pobunjenika koje podupire Iran na trgovačke plovne puteve u Crvenom moru i Adenskom zaljevu s bespilotnim sustavima i projektilima te bespilotnim letjelicama u napadima.

Hutiji nisu preuzeli odgovornost za početni ili naknadni napad na tanker.

Otvorili vatru na tanker pod grčkom zastavom

Povodom posljednjeg incidenta, Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva, dio Kraljevske mornarice, rekli su da su naoružani ljudi u malim plovilima otvorili vatru na MV Sounion pod grčkom zastavom dok je u srijedu plovio Crvenim morem. Plovilo je kasnije pogođeno s nekoliko neidentificiranih projektila.

Zbog napada je Sounion ostao bez struje i zalutao je uz obalu Jemena, što je potaknulo francusku spasilačku misiju. Operacija Aspides rekla je u četvrtak da je posada prevezena do najbliže sigurne luke u Džibutiju.

"Životi pomoraca i sloboda na otvorenom moru vrijednosti su o kojima se ne može pregovarati i njihova je zaštita ključni cilj" sigurnosne misije, priopćila je operacija Aspides. No Europska unija upozorila je da Sounion i teret sirove nafte koji prevozi "sada predstavljaju opasnost za plovidbu i okoliš. Bitno je da svi u tom području budu oprezni i suzdrže se od bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do pogoršanja trenutne situacije."

Hutiji napali brojne trgovačke brodove

Čini se da je incident posljednji uspješni napad na brod u Crvenom moru. Hutiji su napali brojne trgovačke brodove otkako su započeli svoju kampanju prošlog listopada, čak su i potopili najmanje dva od njih.

Američke i europske pomorske snage koje djeluju u Crvenom moru i Adenskom zaljevu dobile su zadatak presretanja njihovih projektila i bespilotnih letjelica, a američka vojska često izvodi napade u Jemenu ciljajući objekte i oružje pobunjenika.

Američke snage uništile su rakete zemlja-zrak i radarski sustav ranije ovog tjedna, objavio je Pentagon u srijedu.