SA SINJSKE ALKE

Milanović: 'Kosovo je prepušteno sebi. Pet članica EU-a i NATO-a ga nije priznalo'

04.08.2024 u 22:22

Bionic
Reading

'Viteže i konjaniče, Alkaru, Jure Domazet Lošo, ponosni sine Cetinske krajine i hrvatske Dalmacije - čestitam. I kao što rekao Vojvoda, pronesi ovaj barjak, ovaj plamenac ponosno ulicama našeg Sinja, znači Dalmatinskog hrvatskog grada, koljevke viteštva i Alkarstva', rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović čestitajući slavodobitniku 309. Sinjske alke održane danas u Sinju

Slavodobitniku Juri Domazetu Loši predsjednik Milanović je, kao pokrovitelj, uručio sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom. Predsjednik Milanović pratio je Alku zajedno s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani koja je bila posebna gošća ovogodišnje 309. Sinjske alke, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Ova povijesna manifestacija, koja simbolizira hrabrost, zajedništvo i pobjedu, okupila je mnoge uzvanike iz Hrvatske i inozemstva.

Podsjetio je Predsjednik u svom govoru na povijest Alke od 1715. do danas i rekao kako je Alka 'uvijek bila fleksibilna i pratila je događaje, međutim realno nije bila politična'.

'I onda se dogodio Domovinski rat koji se završio velikom pobjedom Hrvatske vojske prvih dana osmog mjeseca, upravo u vrijeme kada se održava i Sinjska alka. Je li to slučajno ili je to providnost, ja ne znam, ali želim vjerovati da nije slučajno i da je povijesno sjećanje ovog naroda, koje je krenulo jednom zabavnom igrom oko koje se narod okupljao, ne samo u Sinju, na kraju je završilo u jednoj vrsti katarze, u jednoj vrsti produhovljenja i očišćenja hrvatske nacije i hrvatskog naroda u pobjedi. I tu pobjedu slavimo sutra', rekao je predsjednik Milanović.

  • +22
Sinjska alka 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U svom je govoru Milanović posebno pozdravio Vjosu Osmani, predsjednicu Kosova, 'nama prijateljske države koje je imalo sličnu, ali ne istu sudbinu kao mi Hrvati'.

'Mi smo počeli teško, branilo nas je malo dobrih ljudi i u početku nismo imali pomoći. Svi ti saveznici i prijatelji su sjedili prekriženih ruku. Kosovo je započelo drugačije, s velikom podrškom koja se u međuvremenu izgubila i nestala. I sada su prepušteni sebi, pet članica EU-a i NATO-a ih nije priznalo. Zato je ona danas ovdje moja gošća i zato je ovo uz naše proslave i naše dane ponosa i slave i jedan omaž i priznanje nama prijateljskoj državi', rekao je predsjednik Milanović.

Svoj govor je predsjednik Milanović završio citirajući riječi jednog doajena hrvatskog novinarstva koji je, kako je rekao, 'naš, vaš sinjski sin iz Lučana, tu priko brda, koji je govoreći i pišući o Alki prije nekog vremena, a danas je nažalost pokojni, rekao sljedeće: 'Držanje je sve i konju i čoviku. Alka mora biti samo lipa, lipša i najlipša. U njoj se moraju vidit' odgoj, junaštvo, tradicija i poštenje i radost. Alka mora biti radost. Radujemo se dakle i sritno dogodine!' zaključio je predsjednik Milanović.

  • +35
Sinjska alka Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Uoči 309. Sinjske alke predsjednici Milanović i Osmani sa supružnicima obišli su izložbu 'Vanja Radauš i Stipe Sikirica-dijalog učitelja i učenika' uz stručno vodstvo kustosice izložbe Ane Žanko. Također su obišli i Muzej sinjske alke, te su sudjelovali na Vojvodinom prijemu prilikom kojeg im je predsjednik Viteškog alkarskog društva, Stipe Jukić, uručio prigodne darove.

Uz predsjednika Milanovića na ovogodišnjoj alkarskoj svečanosti bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.