strateške igre

NATO pokazuje zube Rusiji: Moćni lovci pete generacije prvi put na Arktiku

20.08.2024 u 18:30

Bionic
Reading

Arktik, nekoć izolirana i teško dostupna regija, sve više postaje ključno geopolitičko bojno polje. Klimatske promjene, koje ubrzano otapaju led i otvaraju nove pomorske rute, zajedno s pogoršanim međunarodnim odnosima, pretvaraju Arktik u stratešku arenu s velikim vojnim i ekonomskim potencijalom. Dok Rusija i Kina jačaju svoje interese u ovoj regiji, NATO ne stoji po strani, već pojačava svoju prisutnost

Ova promjena jasno je vidljiva u nedavnom dolasku britanskih lovaca F-35B na islandsku zračnu bazu Keflavík. Ovo je prvi put da su ovi napredni stealth lovci pete generacije, sposobni za vertikalno slijetanje i poletanje s vrlo kratkih udaljenosti, raspoređeni u NATO-ovu zračnu misiju nadzora na Arktiku.

Smještanje ovih aviona na Island pokazuje rastuću važnost sjevernih regija u NATO-ovoj obrambenoj strategiji i simbolizira odlučnost saveza da odvrati potencijalne prijetnje u regiji, piše Newsweek.

Geopolitički značaj Islanda

Island, sa svojom strateškom pozicijom na sjeveru Atlantika, oduvijek je bio ključan za NATO-ovu prisutnost na sjeveru. Keflavík, zračna baza udaljena manje od sat vremena vožnje od Reykjavíka, bila je vitalna za NATO još od vremena Hladnog rata. Danas, s promjenama u globalnoj sigurnosnoj situaciji, njezin značaj ponovno raste. Prisutnost F-35B na Islandu ne samo da demonstrira jedinstvo NATO-a, već i podcrtava ulogu Islanda kao kritične točke za nadzor i obranu u ovom dijelu svijeta.

Islandska ministrica vanjskih poslova, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, jasno je istaknula važnost održavanja niskih napetosti u regiji. 'Nadamo se da će Arktik i dalje ostati područje niskih napetosti,' izjavila je Gylfadóttir, 'ali stvari se mijenjaju i moramo biti na oprezu.' Ova izjava odražava opći stav zemalja članica NATO-a koje, suočene s novim sigurnosnim izazovima, intenzivno rade na jačanju svoje prisutnosti u ovoj strateški važnoj regiji.

Rusija i Kina na Arktiku

S obzirom na rastuće tenzije između Rusije i Zapada, Arktik postaje novo žarište geopolitičkih interesa. Rusija, iako suočena s ozbiljnim gubicima u Ukrajini, ima najveću vojnu prisutnost na Arktiku među svim arktičkim nacijama. Njihovi napori uključuju ponovno otvaranje baza iz doba Hladnog rata, koje su osmišljene za izviđanje i nadzor. Mark Cancian, umirovljeni pukovnik američkog marinskog korpusa i viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, upozorava da Rusija, iako zauzeta u Istočnoj Europi, ima sposobnosti koje nisu trenutno iskorištene u Ukrajini, ali koje bi se mogle koristiti na Arktiku.

Kina, iako nije arktička zemlja, također pokazuje sve veći interes za regiju. Pentagon je nedavno istaknuo da Kina traži veći utjecaj i pristup Arktiku, videći u njemu stratešku priliku za proširenje svog globalnog utjecaja. Islandska ministrica Gylfadóttir izjavila je da je primjetan porast kineskog interesa za regiju, što dodatno komplicira već ionako složenu geopolitičku situaciju na sjeveru.

Klimatske promjene i njihov utjecaj na sigurnost

Klimatske promjene imaju ključnu ulogu u transformaciji Arktika. Brzo otapanje leda otvara nove pomorske rute, omogućujući povećan promet i gospodarsku aktivnost u regiji koja je donedavno bila teško pristupačna. Ove promjene imaju dalekosežne posljedice na sigurnost, jer omogućuju lakši pristup i vojni angažman u regiji.

NATO je svjestan ovih promjena i poduzima korake kako bi se pripremio za njih. Britanska ambasadorica na Islandu, Dr. Bryony Mathew, naglasila je važnost znanstvenih istraživanja i predviđanja budućih promjena na Arktiku. 'Predviđanje ovisi o znanju, ovisi o znanosti,' rekla je Mathew, 'zato činimo sve što možemo kako bismo stvarno pokušali razumjeti regiju, kako bismo nam omogućili predviđanje što bi budućnost mogla donijeti za Arktik.'

  • +18
Vojna vježba NATO-a Izvor: Profimedia / Autor: Borislav Troshev / AFP

NATO-ova strategija na Arktiku

NATO-ova strategija za Arktik uključuje ne samo vojnu prisutnost, već i znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju. Island i Ujedinjeno Kraljevstvo su dio Združenih ekspedicijskih snaga (JEF), koje su oblikovane kako bi bile fleksibilna opcija za sigurnost u sjevernoj Europi. Ove snage omogućuju NATO-u da brzo reagira na promjene u sigurnosnoj situaciji u regiji, pružajući dodatnu stabilnost i sigurnost.

Prisutnost F-35B na Islandu jasna je poruka da NATO ozbiljno shvaća prijetnje na sjeveru. Ovi avioni, koji se mogu međusobno "povezati" i dijeliti informacije, predstavljaju značajnu prednost u odnosu na prethodne NATO-ove sposobnosti. Zapovjednik RAF-a Grupe 11, zračni vice-maršal Tom Burke, opisao je ovu suradnju kao 'praktičnu demonstraciju jedinstva NATO-a', naglašavajući važnost suradnje među saveznicima u očuvanju sigurnosti na Arktiku.