europarlamentarka

Borzan: Hrvatskih građana se tiče više od 60 posto odluka koje donosi EP

28.05.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Zastupnici SDP-ove koalicijske liste za europske izbore na čelu s Biljanom Borzan poručili su u utorak iz Samobora da se hrvatskih građana tiče više od 60 posto odluka koje se u EP-u donose te su najavili borbu za kvalitetnije zdravstvo, ali i za jednakost svih građana i protiv nepravde

Biljana Borzan (SDP) najavila je da će u idućem mandatu raditi prvenstveno ono što žele hrvatski građani, a glavne teme koje hrvatske građane u okviru EU zanimaju su vezane za pomoć gospodarstvu, radna mjesta i zdravstvo, u kojemu smo na vrhu svih ljestvica na kojima ne bismo trebali biti, poput pretilosti, karcinoma, pušenja.

"Hrvatska je zemlja oca preventive u zdravstvu Andrije Štampara, a naše zdravstvo je u očajnom stanju i to će svakako biti jedna od tema kojima ćemo se baviti kako bismo podigli standarde u Hrvatskoj, tamo gdje Vlada nije ispunila svoje zadatke. U prvom redu je to obilno financiranje zdravstva, iz europskih fondova je namijenjeno čak pet milijardi eura za preventivu, kako bi ove katastrofalne brojke koje sada imamo uspjeli ponešto okrenuti na bolje”, istaknula je.

Hrvatska je, upozorava, samo u zadnje dvije godine sa četvrtog došla na nepovoljno drugo mjesto po smrtnosti od karcinoma, što je jedan od najboljih pokazatelja kvalitete zdravstvenih usluga.

Borzan: Uspjeh bi bio potvrda četiri mandata SDP-a

Borzan je rekla da će uspjehom smatrati potvrdu četiri mandata SDP-a, koliko su imali u dosadašnjem mandatu. Pozvala je građane da izađu na izbore za EP jer se preko 60 posto odluka koje se tamo donose tiču se hrvatskih zakona.

Predrag Fred Matić (SDP) uvjeren je da će SDP-ovi europarlamentarni zastupnici., kao i do sada, najbolje zastupati hrvatske interese u Europskom parlamentu.

"SDP-ovi zastupnici nikada nisu iznevjerili niti će iznevjeriti. Naš vrhunski prodavač magle tvrdi da su njegovi zastupnici najbolji. Neki tvrde da jesu, ali ja mislim da ipak nisu, jer da jesu ne bi bili od petog mjesta pa na niže i on se osobno morao aktivirati”, kazao je Matić. Glasajući za kandidata SDP-a Hrvatska zna za koga će glasati jer od 12 europskih zastupnika iz prošlog saziva najmanje prva tri mjesta zauzimaju upravo SDP-ovi zastupnici.

Dalija Orešković (DOSIP) smatra da su se nakon jučerašnjeg stupanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i izjave premijera Andreja Plenkovića stekli uvjeti da Europska unija otvori postupak protiv Republike Hrvatske za utvrđivanje da je došlo do povrede temeljnih ugovora EU.

EU je dužna štititi vladavinu prava i neovisnost pravosuđa u svim svojim državama članicama, a sve je to nestalo pod čizmom Andreja Plenkovića u proteklih osam godina. Više ne postoji ni jedno nacionalno tijelo koje je sposobno boriti se protiv korupcije, a ne biti na daljinskom upravljaču vladajuće stranke, rekla je Orešković.

Marko Vešligaj (SDP) najavio je da će se, izbori li mandat, baviti manjim gradovima, ruralnim i brdsko-planinskim prostorima jer je mišljenja da ta mjesta, općine, gradovi, sela do sada još nisu iskoristile sve one mogućnosti koje nam se pružaju iz fondova Europske unije kako bi dobili kvalitetnije javne usluge.