ODOBRILA EUROPSKA KOMISIJA

Branko Baričević i službeno prvi šef Predstavništva EK-a u Zagrebu

21.06.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Europska komisija imenovala je Branka Baričevića prvim šefom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koji će dužnost preuzeti 1. srpnja, s danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, priopćila je u petak Europska komisija

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukida se Delegacija Europske komisije u Zagrebu budući da je to diplomatsko predstavništvo koje predstavljaju Komisiju u trećim zemljama. U državama članicama djeluje Predstavništvo Europske komisije, čija je uloga obavještavanje institucija, medija, interesnih skupina i građana o djelovanju, odlukama i stajalištima Komisije. Šef predstavništva djeluje kao glasnogovornik Komisije u zemlji članici. Predstavništva su pod nadležnošću potpredsjednice Komisije Viviane Reding.

Izbor prvog šefa Predstavništva Komisije u Hrvatskoj proveden je na temelju natječaja na koji su se hrvatski državljani s traženim kvalifikacijama mogli javiti do 19. travnja ove godine. Riječ je o natječaju za zapošljavanje djelatnika na privremeni ugovor na četiri godine, koji se može produljiti na još najviše dvije godine.

Baričević je od 2005. sve do potpisivanja pristupnog ugovora krajem 2011. bio hrvatski veleposlanik pri EU-u. On je karijerni diplomat, a prije Bruxellesa bio je u diplomatskoj misiji u Sjedinjenim Državama, a nakon Bruxellesa bio je na Cipru i u Portugalu.