ORUŽANO KRILO HAMASA

Brigade al Kasam potvrdile gubitak četvorice vojnih zapovjednika

26.11.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Brigade al Kasam, oružano krilo palestinskog islamističkog pokreta Hamas, objavile su da su četvorica njihovih vojnih zapovjednika ubijena, a u nedjelju, trećeg dana prekida vatre između Izraela i Hamasa ubijen je palestinski zemljoradnik u Pojasu Gaze, priopćio je Crveni polumjesec

Ubijen je i "Al Ghandour (Abu Anas), član vojnog vijeća i zapovjednik Sjeverne brigade", priopćilo je vojno krilo Hamasa na Telegramu u nedjelju.

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je da je jedan palestinski zemljoradnik ubijen, a drugi je ranjen vatrom koju su otvorile izraelske snage u izbjegličkom logoru Mgahazi u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

Izgred se dogodio u nedjelju, trećeg dana četverodnevnog primirja koje su Izrael i Hamas dogovorili uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Država.

Prema dogovoru u četiri dana prekida vatre Hamas treba osloboditi 50 izraelskih taoca u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

  • +7
Pušteni taoci u konvoju Crvenog križa Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Rat je počeo 7. listopada kada je Hamas u krvavom napadu na izraelski teritorij ubio 1200 ljudi, velikom većinom civila te odveo oko 240 taoca.

Izrael je nakon toga nemilosrdno bombardirao Pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi "eliminirao" Hamas, koji je na vlasti u toj enklavi od 2007. godine. U izraelskim bombardiranjima poginulo je gotovo 15.000 ljudi, navodi Hamasova vlada.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

U subotu je razmijenjeno 20 talaca za 39 palestinskih zatvorenika, a u petak je Hamas oslobodio 24 talaca, a Izrael 39 palestinskih žena i djece.