njemački recept

Britanci broje svoje mrtve i čude se: Kako u Njemačkoj ima 12.300 zaraženih uz stopu od smrtnosti od 0,18 posto?!

20.03.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Znanstvenici su nudili brojna objašnjenja koja uključuju dostupnost kreveta za intenzivnu njegu u nacionalnim bolnicama, kontrole i način na koji se u Njemačkoj vode statistike

Kad je o koronavirusu riječ, Njemačka spada među teže pogođene zemlje. U zemlji je dosad zabilježeno 12.300 slučajeva koronavirusa, ali i 'samo' 28 smrtnih slučajeva, čime je stopa smrtnosti iznosila 0,18 posto. A to je značajno niže od stope smrtnosti u Italiji (8,3 posto), Kini (4 posto), Britaniji (3,9 posto) ili Francuskoj (2,9 posto). Hrvatska se pritom i ne spominje u analizi koju je objavio Daily Online.

'Nemamo pravi odgovor na to pitanje; vjerojatno je riječ o kombinaciji različitih čimbenika', čudi se i Richard Pebody iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Znanstvenici su nudili brojna objašnjenja koja uključuju i dostupnost kreveta za intenzivnu njegu u nacionalnim bolnicama. U Njemačkoj trenutno ima 25.000 kreveta za intenzivnu njegu, zajedno s respiratorima, što znači da su se pacijenti do sada mogli brzo oporaviti.

Vlada u narednim tjednima namjerava udvostručiti broj kreveta, a u bolnice za prihvat pacijenata s manje ozbiljnim simptomima trebali bi se pretvoriti i neki hoteli i velike dvorane.

Njemačka je dakle bolje opremljena od svojih europskih susjeda; Francuska raspolaže s oko 7000 kreveta, a Italija ih ima oko 5000. U Britaniji je još gore jer ova zemlja raspolaže s tek nešto više od 4000 kreveta na odjelima intenzivne skrbi.

Nijemci se uz to pouzdaju i u rano testiranje.

'Rano smo prepoznali bolest i korak smo ispred u smislu dijagnoze i otkrivanja', pohvalio se Christian Drosten, direktor Instituta za virusologiju u berlinskoj bolnici Charite.

Njemačka ima mrežu neovisnih laboratorija od kojih su mnogi počeli testirati već u siječnju, kada je broj slučajeva još uvijek vrlo nizak. Veliki broj laboratorija povećao je kapacitet za skrining u cijeloj zemlji pa se širom zemlje dnevno može testirati čak 12.000 ljudi.

Njemačka prednjači i brojem mlađih ljudi, zaraženih koronavirusom; čak 70 posto oboljelih staro je između 20 i 50 godina. Ipak, u zemlji u kojoj je gotovo četvrtina stanovništva starija od 60 godina, strahuju da će se broj smrtnih slučajeva povećavati kako se virus bude širio.

Italija Bergamo koronavirus Izvor: EPA / Autor: FOTOGRAMMA

S druge strane, u Njemačkoj ne troše vrijeme i resurse na testiranje umrlih pacijenata.

'Radimo na tome da se pacijenti testiraju prije nego što umru', kažu tamošnji liječnici. To znači da, umre li netko u samoizolaciji, postoji velika vjerojatnost da njegov slučaj neće biti uključen u statistiku.