'SLOM REDA I ZAKONA'

Britanci imaju prepune zatvore, puštat će zatvorenike ranije

12.07.2024 u 21:03

Bionic
Reading

Nova britanska laburistička vlada najavila će da će od rujna proširiti program ranijeg oslobađanja pritvorenika kako bi se nosila s krizom prepunih zatvora za koju je ministrica pravosuđa Shabana Mahmood rekla da prijeti „potpunim slomom reda i zakona”.

Zatvori u Engleskoj i Walesu imaju mjesta za još samo 700 muških pritvorenika, što će se vjerojatno popuniti u idućih nekoliko tjedana. Nakon toga će se trebati koristiti ćelije u policijskim stanicama, zbog čega policajci neće moći patrolirati ulicama.

„Mogli bismo vidjeti divljanje lopova, razbijanje prozora, pljačke dućana i požare", pesimistična je bila Mahmood u govoru u zatvoru u središnjoj Engleskoj, okrivivši za krizu prethodnu konzervativnu vladu.

Prema planu koji treba odobriti parlament, većina zatvorenika bila bi oslobođena nakon što odsluže 40 posto kazne, za raliku od trenutno važećih 50 posto.

To se ne bi odnosilo na nasilne kriminalce optužene na najmanje četiri godine, seksualne prijestupnike ili obiteljske nasilnike.

Zatvorenici pušteni na slobodu vratili bi se u zatvor ako ponovno počine zločin ili prekrše uvjete puštanja, objavilo je ministarstvo.

Velika Britanija ima najveću stopu zatvorenika u zapadnoj Europi, a njihov broj dramatično je narastao od pandemije zbog dužih kazni, zastoja na sudovima i obveze da oni koji počine ozbiljna kaznena djela odsluže barem 65 posto kazne.

Laburisti su vlast pereuzeli prošli tjedan i krizu zatvorskog sustava koriste kao argument da su prethodne konzervativne vlade zanemarile javne usluge.

Mahmood je rekla da je od listopada 2023., u sklopu ranijih izvanrednih mjera, oslobođeno oko deset tisuća zatvorenika, no da će se to sada zamijeniti sustavnijim programom.