u adenskom zaljevu

Britanski ratni brod prvi put u više od 30 godina 'skinuo' smrtonosnu prijetnju

26.04.2024 u 17:48

Bionic
Reading

Ratni brod Ujedinjenog Kraljevstva oborio je u srijedu balistički projektil koji su ispalili hutisti u Jemenu, što je prvi takav 'ulov' Kraljevske mornarice od Zaljevskog rata prije više od 30 godina

HMS Diamond, razarač tipa 45, koristio je napredne raketne presretače Sea Viper kako bi 'skinuo' iz zraka smrtonosnu prijetnju koju su ispalili jemenski hutisti. Tom prilikom su štitili komercijalni brod koji je plovio Adenskim zaljevom, navodi se u novom izvješću koje prenosi Business Insider.

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je u srijedu da je koalicijski brod uspješno oborio protubrodsku balističku raketu iznad Adenskog zaljeva. Prvi je to potvrđeni napad hutista u više od tjedan dana. Projektil je vjerojatno ciljao MV Yorktown, trgovački brod koji plovi pod američkom zastavom te s američkim i grčkim članovima posade, navodi CENTCOM u priopćenju. Nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima, dodaje se.

The Times, koji je u četvrtak izvijestio o novim detaljima vojnog angažmana britanskog broda, od tada je identificirao da se radi o Diamondu. Grant Shapps, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdio je incident i rekao za novine da je to prvi put da je ratni brod Kraljevske mornarice presreo projektil u borbi od 1991. godine.

Tijekom Zaljevskog rata, razarač tipa 42 HMS Gloucester koristio je projektile Sea Dart kako bi uništio irački protubrodski projektil Silkworm, kojim je gađan američki ratni brod. To je bio ujedno prvi put da su protuzračne rakete uspješno uništile neprijateljsku raketnu prijetnju tijekom bitke na moru.

  • +6
Razarač HMS Diamond Izvor: Profimedia / Autor: - / INSTAR Images / Profimedia

Nije poznato koju su vrstu projektila hutisti koristili u srijedu. U dosadašnjim napadima ispaljivali su razne projektile i bespilotne letjelice iranskog podrijetla otkako su prošle godine počeli napadati brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, kao odgovor na izraelsku operaciju u Gazi protiv Palestinaca.

Diamond je poslan u Adenski zaljev u prosincu kao dio operativne skupine pod vodstvom američke mornarice, kojoj je cilj štititi civilne brodove od opasnosti koje izazivaju hutisti u blizini obale Jemena. Ratni brod proveo je nekoliko tjedana kod kuće ranije ove godine zbog redovitog održavanja i nadopune zaliha, a potom se vratio u regiju. Brod je više puta koristio rakete Sea Viper i 30-milimetarski top da bi uništio nekoliko bespilotnih letjelica. Ratni brodovi drugih europskih zemalja također uništavaju prijetnje hutista u zraku uz američka plovila.

U međuvremenu, nedugo nakon angažmana Diamonda u srijedu, kojim je okončano razdoblje relativnog mira u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, a trajalo je nešto više od tjedan dana, američke snage uništile su četiri bespilotne letjelice iznad Jemena. CENTCOM je rekao da je utvrđeno da protubrodski balistički projektili i dronovi hutista predstavljaju 'neposrednu prijetnju američkim, koalicijskim i trgovačkim brodovima u regiji'.