OTKRIVEN SPOMENIK

Bulj grmio u Splitu: 'Ne damo branitelje četniku Vučiću'

13.12.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Spomenik za dvanaest poginulih pripadnika 72. bojne Vojne policije svečano je otkriven unutar kružnog toka ispred splitske vojarne Lora, a nekoliko stotina ustreptalih Splićana ostalo je razočarano jer se nisu pojavile najavljene glavne zvijezde: umirovljeni general Ante Gotovina i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao svog izaslanika poslala je predsjednika Udruge specijalne policije BATT Ivicu Glavotu, a predsjednik Sabora Božo Petrov delegirao je zastupnika Mosta Mira Bulja. Navratili su i bivši ministar Miro Kovač, kao i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Novi splitski spomenik, inače u obliku stiliziranog slova H, izazvao je kontroverze jer je osam pripadnika ove postrojbe osuđeno za ratne zločine upravo u Lori, te zato što je postavljen mimo planova i kriterija, bez javnog natječaja. U svom govoru na to je odgovorio predsjednik Udruge veterana 72. bojne Zlatko Čipčić

'Neshvatljivo je da su u hrvatskim zatvorima Merčep, Duić i Bungur, a oni koji su silovali naše žene, ubijali našu djecu i razarali i naše domove slobodno šetaju po Hrvatskoj i obnašaju razne izvršne dužnosti. Ponekad imam osjećaj da živim u Republici Srpskoj. Za ovo nam nisu krivi ni Haag, ni Beograd, ni Sarajevo, nego dosadašnje političke elite koje su opljačkale Hrvatsku. Zamislite da su Državno odvjetništvo i hrvatsko pravosuđe uložili malo više truda za spriječiti i osuditi kriminal, te procesuirati četničke zločine? Živjeli bismo u najsretnijoj i najbogatijoj zemlji, a ovako se još uvijek moramo boriti za dokazivanje istine. Ne zbog sebe, nego zbog naše djece. Zašto se sramimo reći da su našu domovinu razarali četnici i srpske horde? Poručujem i tzv. antifašistima: jedini antifašisti sudionici su Domovinskog rata koji su se borili protiv velikosrpskog fašizma. Da, Hrvatska je stvorena na antifašizmu, ali iz Domovinskog rata', kazao je Čipčić.


'Ovu elitnu postrojbu krasili su odanost domovini, junaštvo i spremnost za boj. Ovaj spomenik stvoren je na krvi naših pripadnika, dvanaest poginulih junaka i onih koji su preminuli poslije rata, kao i naših brojnih ranjenih. Vodili smo se geslom 'Za dom i slobodu hrvatskom narodu'. Zamjeraju nam naš ratni pozdrav i spomenik poginulima, a ne smetaju ih spomenici za otadžbinu poput onoga u Borovom Selu. Dosta nam je samozvanih stručnjaka za spomenike i kulturu, koji se javljaju samo onda kada su u pitanju braniteljska spomen obilježja. Mi ga s ponosom danas otkrivamo. Ovo slovo H može smetati samo bolesnicima i neprijateljima naše države, jer predstavlja Hrvatsku, heroje i hrabrost koju su iskazali naši ratnici. Posvećujemo ga svim poginulim hrvatskim ratnicima', zaključio je Čipčić.

'Prodali su državne interese za Judine škude!'

Saborski zastupnik Miro Bulj u svom govoru prisjetio se dvanaestorice junaka kojima je podignut spomenik i zamjerio 'političkim elitama koje su nakon rata izdavale nacionalne interese, dok one koji su stvarali državu locirali i transferirali', usput opljačkavši Hrvatsku.  

'Prodali su državne interese za Judine škude!' grmio je Bulj i pozvao da se glasno govori istina o Domovinskom ratu. 'Hrvatsku su stvorili obični ljudi, nemojte dopustiti da vas ponižavaju i da politike ostavljaju naše branitelje na lovištu velikosrpskih četnika na čelu s četničkim pomoćnikom Vojislava Šešelja, Aleksandrom Vučićem, koji nam drži predavanje. Nismo ratovali u Nišu, nego branili hrvatsku domovinu na zajedništvu sinova partizana i ustaša, ali i brojnih nacionalnih manjina', kazao je Bulj.

'Njih posebno pozdravljam, brojni Srbi stali su u obranu Hrvatske i nitko nema pravo preuzimati pravo da ih zastupa u Saboru. Pozdravimo te ljude koji su imali hrabrosti kao pravi domoljubi stati u obranu domovine', dodao je Bulj, popraćen pljeskom. U izjavi za novinare između ostalog kazao je da su diplomacija i predsjednica države zakazali jer nisu blokirali otvaranje pregovora Srbije i Europske unije za Poglavlje 23.

445373,429223,443367,442098

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, pak, ne vidi ništa sporno u najnovijoj hrvatskoj blokadi srpskih pregovora jer, kaže, očito je Vlada zaključila da uvjeti nisu ispunjeni. 'Kad ih Srbija ispuni, može se ići dalje', kazao je.

Baldasar: Ovdje je sve kontroverza


Splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara okupljeni branitelji također su pozdravili pljeskom; on smatra da najnoviji spomenik ni u kojem segmentu nije sporan. 'U Splitu sve izazove kontroverze, ali spomenik u čast poginulih branitelja i sugrađana zaista ne bi trebao. Siguran sam da smo dobro postupili, treba se sjetiti onih koji su poginuli za domovinu', kazao je Baldasar. Novinari su ga upitali za civilne žrtve iz Lore i zašto ih nitko na svečanosti nije spomenuo.

'Ako je bilo incidenata, oni su pravosudno riješeni, ali ne može se kriminalizirati cijelu postrojbu i cijeli Domovinski rat. Žao mi je svake, a pogotovo civilne žrtve', kazao je gradonačelnik Splita.