TRI POZITIVNA MJESECA

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u prvom kvartalu

07.05.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks nastavio je rast treći mjesec zaredom, u ožujku za 0,17 indeksnih bodova u odnosu na veljaču, a ta pozitivna kretanja upućuju da bi tromjesečna stopa promjene desezoniranog BDP-a u prvom tromjesečju mogla biti pozitivna, ali to za sada još uvijek ne znači da su pozitivne promjene u poslovnom ciklusu trajnog karaktera, ističu analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb

Rast CEIZ indeksa zabilježen u prva dva mjeseca 2014. nastavio se i u ožujku. CEIZ indeks je tada zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,17 indeksnih bodova u odnosu na veljaču ove godine, navodi se u današnjem priopćenju Ekonomskog instituta.

'S obzirom na kretanje indeksa u prva tri mjeseca ove godine možemo zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju 2014. zabilježilo intenziviranje ekonomske aktivnosti u odnosu na zadnje tromjesečje 2013. Stoga pozitivno kretanje CEIZ indeksa upućuje na to da bi tromjesečna stopa promjene desezoniranog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla biti pozitivna.

Međutim, tendencija kretanja CEIZ indeksa u prva tri mjeseca 2014. za sada još uvijek ne znači da su pozitivne promjene u poslovnom ciklusu trajnog karaktera niti da je recesija doista došla do svog dna tijekom zadnjeg tromjesečja 2013. godine', ističu analitičari Ekonomskog instituta.


Koincidentni ekonomski indikator CEIZ indeks, čija je vrijednost u ožujku minus 1,17705, je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb.

Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnog ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja, pojašnjavaju iz EIZ-a.

Napominju kako je CEIZ indeks dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja.