dronovi u akciji

Četvero poginulih u ruskim napadima na Dnipro i Kijev

26.10.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Ruski raketni napad pogodio je kuće i medicinski objekt u središnjem ukrajinskom gradu Dnipru, pri čemu je poginulo troje, a ozlijeđeno najmanje devet osoba, rekao je regionalni guverner Serhij Lisak u petak navečer kada je ruski dron pogodio i neboder u Kijevu, ubivši jednu osobu i ranivši petero.

Lisak je na komunikacijskoj platformi Telegram rekao da su među ozlijeđenima osmogodišnja djevojčica i tinejdžer.

Prema medijskim izvješćima, nekoliko napada je pogodilo različita područja u gradu.

Lisak je kazao da je dvokatnica djelomično uništena te da bi jedna osoba još uvijek mogla biti ispod ruševina. Oštećen je medicinski objekt i četiri stambene zgrade.

Fotografije objavljene na internetu prikazuju stanovnike i spasilačke ekipe pred uništenim kućama i oštećenim objektima medicinske zgrade.

Također, ruska bespilotna letjelica je u petak navečer pogodila neboder u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu te prouzročila požar pri vrhu zgrade i usmrtila jednu, a ranila pet osoba, rekli su dužnosnici.

Serhij Popko, čelnik vojne uprave u glavnom gradu, kazao je da je iz nebodera u zapadnom dijelu grada evakuirano više od 100 ljudi.

Jedinice protuzračne obrane su djelovale tijekom jednosatne zračne uzbune, a dva sata kasnije je u gradu proglašena nova uzbuna zbog nadolazećih dronova.

"Stanovi od 17. do 21. kata su oštećeni u stambenoj zgradi u okrugu Solomjanksij. Stanovi na 20. katu su zapaljeni", napisao je Popko na Telegramu.

Gradonačelnik Vitalij Kličko je kazao da je poginula tinejdžerka. Jedna od pet ozlijeđenih osoba je na liječenju u bolnici, a na mjestu napada je podignut šator za prvu pomoć.

Hitne službe su rekle da je požar doveden pod kontrolu. 

Popko je također rekao da su krhotine dronova pale na otvoreni prostor u središnjem okrugu Ševčenkivskij, no da nisu zabilježene nikakve žrtve.