Pušačima kavopijama uglavnom nema ništa slađega od cigarete uz ranojutarnju kavu, i to obično natašte
I kava i cigarete djeluju kao stimulansi koji će čovjeku vrlo brzo popraviti raspoloženje i učiniti ga budnim i spremnim za dnevnu akciju. Štoviše, kava je za većinu ljudi dugoročno uglavnom zdrava. Međutim, znanstvena istraživanja pokazuju da to nikako nije i omiljena ranojutarnja kombinacija.
Cigareta nakon buđenja opasnija je od svih kasnijih
Poznato je da su cigarete pune kancerogenih tvari, no nekoliko novijih studija pokazalo je da je ranojutarnja cigareta značajno nezdravija od svih kasnijih u danu.
'Otkrili smo da pušači koji puše odmah nakon buđenja imaju više razine karcinogenog NNAL-a u krvi od pušača koji prvu cigaretu odgode za pola sata ili više, i to bez obzira na to koliko su cigareta popušili kasnije tijekom dana', rekao je Steven Branstetter s Pennsylvania State Universityja, voditelj studije provedene 2013. na uzorku od 2.000 odraslih pušača
Istraživanje je također pokazalo da 32 posto pušača prvu cigaretu zapali u prvih pet minuta nakon buđenja, 31 posto od šeste do 30. minute, 18 posto od 31. do 60, a 19 posto nakon sat vremena.
Pušači koji prvu cigaretu popuše odmah nakon buđenja imaju čak dvostruko više razine spomenutog karcinogena od onih koji zapale tek nakon sat vremena.
Jedna ranija studija provedena 2011. na Penn State College of Medicine na uzorku većem od 4.000 ljudi pokazala je da je vjerojatnost da će pušači oboljeti od raka, ovisno o njegovoj vrsti, između 1,41 i 1,79 puta veća kod onih koji popuše prvu cigaretu u prvih pola sata.
Kava na prazan želudac
Ispijanje kave na prazan želudac rano ujutro stimulira izlučivanje klorovodične kiseline u probavnom sustavu. To može biti osobito problematično za osobe sklone ulkusu i gastritisu. No kava na tašte nije najbolja čak ni za zdrave. Naime, organizam koristi HCL za razgradnju hrane pa se može dogoditi da mu je, ako je često mora stvarati, ponestane kada mu je najviše potrebna – za probavljanje većih obroka, osobito proteina. Neprobavljeni proteini povezuju se s brojnim zdravstvenim problemima od nadutosti, preko iritacije crijeva, upale crijeva odnosno divertikulitisa do raka.
Ulkus, odnosno čir želuca i dvanestopalčanog crijeva uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter pylori. Međutim kiseline koje sadrži i stvara kava mogu oslabiti zaštitni sloj probavnog sustava i olakšati naseljavanje ovog patogena.
Kava također može izazvati iritaciju tankog crijeva i dovesti do sapazma, grčeva te sindroma iritabilnog crijeva koji se posljednjih godina sve češće dijagnosticira. Sve ovo kava će snažnije uzrokovati ako je pijemo na prazan želudac.
Jedno istraživanje provedeno 2013. na Uniformed Services University of the Health Sciences u Marylandu pokazalo je da je najbolje vrijeme za prvu kavu negdje oko sat vremena nakon buđenja između 9,30 i 11,30 sati. Naime, rano ujutro kada se budimo razine kortizola u krvi su još dosta visoke. Kortizol kontrolira biološki sat tijela i potiče budnost. Stoga je najbolje popiti kavu kada njegove razine padnu – oko sat vremena nakon buđenja. U suprotnom, ističu autori, djelovanje kave će slabiti, stvorit će se rezistencija te će nam s vremenom za isti učinak trebati veća količina jače kave.
Cigarete i kava – loša kombinacija
Za kraj da vam pokvarimo sav užitak omiljene kombinacije navest ćemo rezultate jedne studije iz 2004. godine.
Naime grčki tim znanstvenika iz Medicinske škole u Ateni otkrio je da cigarete, kada se konzumiraju istovremeno s kavom, uzrokuju veću krutost arterija nego kada se konzumiraju odvojeno, u različita vremena. Krutost arterija otežava cirkulaciju krvi i djeluje loše na zdravlje srca.