EUROIZBORI U BROJKAMA

Cijena demokracije: 107 kuna po glasu

15.04.2013 u 12:47

Bionic
Reading

Izbori za Europski parlament otkrivaju zanimljive brojke. Ispada da je državu svaki glas na jučerašnjem festivalu demokracije koštao 107 kuna

Naime 12 hrvatskih europarlamentaraca na deset mjeseci izabralo je nešto manje od 780 tisuća glasača, koliko ih je izašlo na izbore. Znajući da su nedjeljni izbori koštali 84 milijuna kuna, ispada da je svaki glas koštao državu 107 kuna.

Debata o tome treba li europske izbore spajati s lokalnima, koji su za mjesec dana, završila je u korist onih koji su se zalagali za odvojene, iako su mnogi ukazivali na nepotreban trošak, ali i na činjenicu da bi ipak relevantniji broj birača odlučio o imenima eurodvanaestorke. Ovako je odaziv nešto manji od 21 posto, čime ipak nismo potukli rekordno nisku izlaznost Slovaka na njihove prve euroizbore.

HDZ-ov novopečeni europarlamentarac Andrej Plenković jučer je istaknuo da izbori koštaju gotovo koliko i zgrada za potrebe stalnog hrvatskog predstavništva pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Moglo bi se danima nabrajati na što se sve moglo utrošiti novac da su izbori za Europski parlament bili spojeni s lokalnim izborima. 'Demokracija košta', poručio je premijer Zoran Milanović svima koji su se zalagali za spajanje izbora.