magična KUTIJA

Čileanac osmislio uređaj kojim možemo napuniti mobitel bilo gdje u svijetu

06.11.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Čileanski inženjer konstruirao je uređaj koji sve od najslabijih vibracija do uraganskih vjetrova može pretvoriti u iskoristivu energiju, a zahvaljujući dimenzijama i fleksibilnosti, mogao bi unijeti revoluciju u proizvodnju punjača mobitela jer omogućuje punjenje na bilo kojem mjestu

Kako javljaju svjetske agencije, Luciano Chiang, profesor Katoličkog sveučilišta u Santiagu, koji se specijalizirao za dobivanje energije iz nestandardnih izvora, ovih dana javnosti je predstavio uređaj koji radi na principu turbina u hidroelektranama ili propelera vjetrenjača, ali znatno manjih dimenzija.

Uređaj koji je osmislio ovaj inženjer kineskog porijekla omogućuje korisnu upotrebu vibracija što nastaju tijekom kretanja vozila ili čak onih što nastaju tijekom pješačenja.

'To je osnovni fizički princip; ukoliko se magnet kreće unutar zavojnice, u njoj se javlja razlika u potencijalu, odnosno dolazi do pojave napona. Ukoliko se pak na zavojnicu priključi električni uređaj, dolazi do uspostavljanja strujnog kruga', pojasnio je Chiang, dodajući kako u drugim slučajevima, poput vodopada, jakog vjetra te plime i oseke, izobilje energije omogućuje korištenje konvencionalne opreme. Pomoću Chiangova uređaja, sada je moguće u energiju pretvoriti i sasvim male pokrete.

Čileanski inženjer ističe kako se pomoću njega ne može pokrenuti automobil, no budući da je malih dimenzija i lak za prenošenje, ovaj gadget se može bez problema koristiti kao punjač za mobitele.

Za Chiangov izum zainteresirano je nekoliko tvrtki Izvor: Društvene mreže / Autor: Melkuba Channel

'Pomoću ovog uređaja bit će moguće stvoriti energiju bilo gdje. Nećemo je moći dobiti mnogo, ali ćemo moći dobiti dovoljno energije kako bismo napunili mobitel. Tu energiju čovjek može stvoriti jednostavnim kretanjem, primjerice hodanjem nekoliko sati', kazao je Chiang, dodajući kako se povećanjem dimenzija uređaja može uskladištiti više energije.

Inženjer je naveo kako je već nekoliko tvrtki zainteresirano za njegov izum, dodajući da se za njega najviše zainteresirala čileanska tvrtka za iskapanje ruda, za koju bi ovakav uređaj predstavio spas.

'Imajući u vidu to koliko se vibracija proizvodi tijekom kopanja rude, ovaj bi uređaj mogao mnogo toga olakšati. Osim toga, javile su se i tvrtke čije su djelatnosti povezane sa željeznicom', zaključuje Chiang.