TV SUČELJAVANJE

CNN: Biden nije bio savršen, ali je poentirao. Trump je bio puno bolji nego ranije, ali mu to nije dovoljno

23.10.2020 u 07:56

Bionic
Reading

Za razliku od prethodne dvije debate - prva je bila negledljiva zbog upadica i uvreda, a druga to nije ni bila zbog fizičke razdvojenosti - američki predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden sinoć su konačno imali sadržajno sučeljavanje. CNN-ove pohvale idu i moderatorici Kristen Welker, koja je dobro dirigirala raspravom u Nashvilleu, prijestolnici savezne države Tennessee. Slijede najbolji i najgori momenti prema analizi CNN-a

Joe Biden nije bio savršen. No napravio je sve ono što je trebao, s obzirom na njegovu aktualnu prednost u anketama. Nakon što je Trumpu odgovorio da ne učimo živjeti s koronavirusom, već umirati s njim, u raspravi na temu korupcije okrenuo se prema kameri i poručio Amerikancima: 'Ovdje se ne radi o njegovoj ili mojoj obitelji. Ovdje se radi o vašoj obitelji'.

No nije sve bilo baš dobro - Bidenovi odgovori na Trumpove napade zašto nije učinio više po pitanju imigracije dok je bio potpredsjednik bili su slabi - okrivio je Kongres pod vladavinom republikanaca. Do kraja sučeljavanja popustila mu je i koncentracija, te je u nekoliko navrata nakratko izgubio misao.

Kristen Welker, dopisnica NBC-a iz Bijele kuće, bila je dosad najbolja moderatorica TV sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Nije dopustila da je Trump zlostavlja, niti je pustila sudionike da govore izvan predviđenog vremena. Inzistirala je da dobije odgovore na pitanja, uključujući i ona teška - za Trumpa o neplaćenom porezu, a za Bidena o njegovoj ulozi u donošenju kaznenog zakona 1994. godine. U poslu su joj, doduše, znatno pomogli isključeni mikrofoni.

  • +45
TV debata Trump vs. Biden Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Donald Trump bio je značajno bolji sinoć nego u debati s kraja rujna. Očito je da ga je netko uvjerio kako su njegove stalne upadice zapravo kontraproduktivne i da se treba ponašati kako najbolje zna i umije. I to je učinio. Usred debate pohvalio je voditeljicu za njezin dobar posao, te je prvih sat vremena bio prilično discipliniran. Njegovi napadi na Bidena zbog svega propuštenog tijekom duge političke karijere bili su efektni.

U drugu ruku, Trump je u velikom zaostatku u anketama, a nije uspio napraviti ništa spektakulatno što bi eventualno promijenilo situaciju u njegovu korist, smatra CNN. Potom, nije uspio zadržati svoj 'kvazipredsjednički' ton tijekom cijele debate - pred kraj je govorio o tome da je on 'najmanje rasistička osoba' u cijeloj zgradi i inzistirao je da zna više o energetskoj snazi vjetra od Bidena. I konačno, opet je izrekao previše netočnosti.

TV debata Trump vs. Biden Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Trump je u ovoj debati bio još gori od one prve', ustvrdio je CNN-ov fact-checker Daniel Dale.