Čokoladna frangipane pita sa šljivama

Čokoladna frangipane pita sa šljivama

30.03.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Da, da sa šljivama bistricama iz frizera. Ako nemate smrznutijeh šljivah - nema veze, spremite ovaj recept za dolazak borovnica i malina. Idealan je u raznozraznim voćnim kombinacijama

Palo malo kiše i eto mene s jesenskim receptom! Znam da nije sezona šljiva i da vam se čini kako sam nešto pobrkala. No gledajući u svoj frizer vidjeh smrznutu grudu očišćenih bistrica i sjetih se recepta drage mi blogerice Katie Quinn Davies
hop, hop - nastade pita!

Dobra vježba za gore navedena bobičasta voća koja jedva čekam vidjeti na tržnicama pa ih na ovaj način prizivam :).


Naime, ovo je frangipane čokoladna pita, a frangipane je smjesa od žutanjaka, maslaca, šećera i bademovog brašna koja voli voće!


I kako je jučer na repertoaru bio crumble sa sladoledom od vanilije tako je i danas ova pita dobila kuglicu istog prefinog sladoleda

za 6 do 8 osoba/šnita

za tijesto:

225g namjenskog brašna
20g kakaa
75g šećera
75g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
50g tamne čokolade
1 jaje

za čokoladni frangipane:

150g maslaca
130g šećera
165g bademovog brašna
4 žutanjka
1 žličica ekstrakta vanilije
100g tamne čokolade

šljive, borovnice, maline, šumske jagode

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Za tijesto: ubacite brašno, kakao, šećer i maslac u posudu i zamijesite ih do grudica. Dodajte kiselo vrhnje i jaje i nastavite mijesiti dok se ne tijesto ne pretvori u masnu kuglu. Tijesto za ovu pitu je malo mekše nego za druge pite i voli biti gnjecavo,
zato mu slobodno dodajte još malo brašna i kad ste ga umijesili omotajte prozirnom folijom i smjestite u frižider na 30 minuta.

Nakon što ste riješili tijesto - bacite se na frangipane. Stavite sve sastojke u posudu u kojoj ćete ih izmiksati štapnim ili kakvim drugim, jakim mikserom.
Morate dobiti gustu, malo ljepljivu smjesu koju ćete potom prekriti prozirnom folijom
i smjestiti do tijesta, u hladnjak na 20 do 30 minuta.

Izvadite tijesto iz frižidera i razmijesite između dva masna papira. Smjestite ga u  kalup za pite, skinite gornji list papira i izbockajte ga vilicom.
Vratite masni papir na površinu tijesta i ubacite u pećnicu na 15 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice i pustite da se hladi desetak minuta.

Kad se ohladi, izvadite frangipane iz frižidera i ravnomjerno ga razmažite po tijestu! Popikajte šljive ili kakvo drugo voće (iz frizera ;)) i stavite u pećnicu na 30 do 40 minuta dok se frangipane ne poveća i pita kao takva - ispeče.


Kad je pita (is)pečena izvadite je iz pećnice i poslužite poškropljenu Amarettom i
s kuglicom fiinog sladoleda od vanilije


Ludilo!
Koje se ondak manifestira u dolje linkanom video uratku ;)