ODGOVOR NA REZOLUCIJU?

Crnogorski mediji: Hrvatska odbila školovati crnogorske vojnike

02.09.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Hrvatska je odbila crnogorski zahtjev za školovanjem nekoliko vojnika, prenijeli su u ponedjeljak crnogorski mediji koji taj potez tumače kao odgovor na nedavno crnogorsko usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

Podgorička Pobjeda prenosi da joj je hrvatsko ministarstvo obrane potvrdilo da je odbilo molbu da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom sveučilištu.

Crnogorski radio Antena M objavio je ranije neslužbenu informaciju da, uz odbijanje prijema dvojice kadeta, također nije prihvaćen zahtjev crnogorskog minstarstva obrane za upis jednog kandidata iz crnogorske vojske u Hrvatsku ratnu školu.

“Ministarstvo obrane donijelo je takvu odluku, a o budućoj suradnji na tom području izvijestit ćemo kad za to dođe vrijeme”, poručilo je Pobjedi hrvatsko ministarstvo obrane.

Prema pisanju Antene M Crna Gora je preko svojeg vojnog izaslanika zatražila od hrvatskog ministarstva prijem trojice pripadnika crnogorske vojske u vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Mediji to tumače kao još jedan potez koji je Hrvatska povukla kao odgovor na nedavno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu.

Zagreb je predsjednika crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsjednika vlade Aleksu Bečića i zastupnika Milana Kneževića proglasio personama non grata.

U Crnoj Gori se spekulira i da je Hrvatska u EU-a blokirala sredstva za Crnu Goru namijenjena modernizaciji vojske kroz Europski mirovni program.

Crnogorski parlament krajem srpnja usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau.

Usvajanje te rezolucije, koju je predložio čelnik prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, njegov je odgovor na podršku crnogorske vlade rezoluciji o Srebrenici koja je nešto ranije usvojena u Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je oštro reagirala šaljući prosvjednu notu Podgorici, te je upozorila da takve odluke mogu ugroziti njezin europski put.