plovi prema jugu

Crnomorska flota napustila Novorosijsk; vježba ili strah od ukrajinskih projektila?

15.09.2024 u 15:37

Bionic
Reading

Ruska Crnomorska flota napustila je luku Novorosijsk, a pretpostavlja se da je to učinila u strahu od ukrajinskih dalekometnih projektila, za koje se očekuje da će zapadni saveznici početi davati suglasnost da ih Ukrajina može koristiti i za napade na ruski teritorij

Ostaci ruske Crnomorske flote isplovili su iz Novorosijska pod izlikom pomorske vježbe Ocean 2024., napisao je na društvenoj mreži X bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, a u objavi je napomenuo da su Novorosijsk napustili i ruski avioni te se pita je li to također zbog pomorske vježbe.

Povlačenje ruske flote potvrđuju satelitske snimke iz kojih je vidljivo da u Novorosijsku od subote više nema nijednog od brodova koji su tamo bili privezani zadnjih gotovo godinu dana, otkad su u listopadu 2023. napustili Sevastopolj, u kojem je do tada bilo smješteno zapovjedništvo Crnomorske flote, a koje je često bilo meta ukrajinskih napada. Najnovije povlačenje pripisuje se strahu od ukrajinskih projektila ATACMS i Storm Shadow/SCALP, a nakon što se naveliko počelo špekulirati da će zapadni saveznici dozvoliti Ukrajini da udara na ruski teritorij tim dalekometnim projektilima.

Nije poznato kamo su ruski brodovi točno krenuli, ali Geraščenko napominje da još od prošle godine Rusija gradi pomorsku bazu u Abhaziji, dijelu Gruzije koji se odcijepio 1993., a čiju neovisnost je Rusija priznala 2008. Prema pisanju Bellingcata, radovi na izgradnji te luke ubrzani su od početka ove godine. Tim tvrdnjama u prilog idu i satelitske snimke prema kojima se dvije grupacije brodova, koji bi mogli odgovarati ruskim ratnim brodovima, kreću južno od Novorosijska, u pravcu Abhazije. Snimke također pokazuju i da su iz Novorosijska premješteni i avioni, također vjerojatno zbog straha od ukrajinskih dalekometnih udara.

  • +21
Ilustrativna galerija/Crnomorska flota Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ukrajinski vojni portal Militarnyi piše da ovo nije prvi puta da se ruska flota povlači iz Novorosijska, jer da je početkom ove godine već bila povukla veliku skupinu brodova iz te luke, no tada je još uvijek značajna grupacija brodova ostala u luci. Neki od brodova koje su Rusi tada premjestili uočeni su kasnije u Sevastopolju i Azovskom moru.